Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ozempic – Wegovy: Διατροφικές συμβουλές σε όσους παίρνουν φάρμακα απώλειας βάρους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαOzempic - Wegovy: Διατροφικές συμβουλές σε όσους παίρνουν φάρμακα απώλειας βάρους
spot_img

Διατροφικά ζητήματα που προκύπτουν από τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και το γενικά ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας των πρόσφατα εγκεκριμένων και αναδυόμενων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας (AOMs), που έχουν ως αποτέλεσμα μέση μείωση βάρους ≥15%, αντιπροσωπεύουν σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας παρουσιάζουν γενικά μειωμένη όρεξη, η οποία συνήθως οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα της διατροφής γίνεται πιο σημαντική επειδή οι διατροφικές ανάγκες πρέπει να καλύπτονται στο πλαίσιο της λιγότερης κατανάλωσης. Για να βελτιώσουν αυτή τη διαδικασία, ιατροί εμπειρογνώμονες έχουν αναπτύξει μια λίστα διατροφικών συστάσεων που βασίζονται σε στοιχεία για να βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, The Obesity Society’s (TOS).

«Η ανασκόπησή μας που βασίζεται σε τεκμήρια, στοχεύει να εξοπλίσει τους κλινικούς ιατρούς με γνώσεις και εργαλεία που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των βέλτιστων διατροφικών και ιατρικών αποτελεσμάτων για τους ασθενείς τους που έλαβαν θεραπεία με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όσον αφορά τις διατροφικές συστάσεις για ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, οι συγγραφείς προτείνουν τα ακόλουθα με βάση τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα:

  • Πρόσληψη ενέργειας : Οι ενεργειακές απαιτήσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, το φύλο, το σωματικό βάρος, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, καθώς και άλλους παράγοντες. Οι συνιστώμενοι ελάχιστοι στόχοι για την πρόσληψη ενέργειας κατά την απώλεια βάρους θα πρέπει να εξατομικεύονται. Σε γενικές γραμμές, οι ενεργειακές προσλήψεις 1.200 έως 1.500 kcal/ημέρα για τις γυναίκες και 1.500 έως 1.800 kcal/ημέρα για τους άνδρες έχουν προταθεί ως ασφαλείς κατά την απώλεια βάρους.
  • Πρωτεΐνη : Συνιστώνται περισσότερα από 60 έως 75 g πρωτεΐνης/ημέρα και 0,8 έως 1,5 g/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Περισσότερο από 1,5 g/kg σωματικού βάρους την ημέρα μπορεί να ληφθεί υπόψη σε ατομική βάση. Οι συνιστώμενες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν φασόλια, φακές και μπιζέλια, ξηροί καρποί, σπόροι και προϊόντα σόγιας, θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και αυγά. Τα προϊόντα υποκατάστασης γευμάτων που περιέχουν συνήθως 15–25 g πρωτεΐνης/μερίδα μπορεί να συνιστώνται όταν η κατανάλωση από ολόκληρα τρόφιμα είναι ανεπαρκής.
  • Υδατάνθρακες : Μεταξύ 45% και 65% της ενεργειακής πρόσληψης. Περιορίστε τα προστιθέμενα σάκχαρα σε λιγότερο από το 10% της ενεργειακής πρόσληψης. Οι συνιστώμενες πηγές περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως γάλα και γιαούρτι και εναλλακτικές γαλακτοκομικές όπως γάλα σόγιας.
  • Λίπη : Μεταξύ 20% και 35% της ενεργειακής πρόσληψης. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά σε λιγότερο από το 10% της ενεργειακής πρόσληψης. Τα τηγανητά και τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται για να μειωθούν οι γαστρεντερικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Καλές πηγές λιπών περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο, φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά.
  • Φυτικές ίνες : Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 21–25 g/ημέρα για ενήλικες γυναίκες και 30–38 g/ημέρα για ενήλικες άνδρες ανάλογα με την ηλικία. Καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η χρήση συμπληρώματος φυτικών ινών μπορεί να εξεταστεί όταν οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους φυτικών ινών μόνο με τροφή.
  • Μικροθρεπτικά συστατικά : Τα μικροθρεπτικά συστατικά που προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία για τους ενήλικες περιλαμβάνουν το κάλιο, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D. Πρόσθετα ανησυχητικά θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν σίδηρο για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και βιταμίνη Β12 σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη D, φυλλικό οξύ και θειαμίνη. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και ενισχυμένων εναλλακτικών σόγιας. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης συμπλήρωμα με μια πλήρη πολυβιταμίνη, ασβέστιο και βιταμίνη D ανάλογα με την περίπτωση.
  • Υγρά : Η στοχευμένη πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2 έως 3 L/ημέρα. Οι συνιστώμενες πηγές περιλαμβάνουν νερό, ποτά με λίγες θερμίδες όπως καφές ή τσάι χωρίς ζάχαρη ή ποτά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή εναλλακτικές λύσεις σόγιας. Ο περιορισμός ή η αποφυγή της καφεΐνης συνιστάται κατά την απώλεια βάρους λόγω της πιθανής διουρητικής δράσης της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης.

Στην ανασκόπηση, οι συγγραφείς προτείνουν στους γιατρούς το «Μοντέλο του 5Α» (Ρωτήστε, Αξιολογήστε, Συμβουλευτείτε, Συμφωνήστε, Βοηθήστε) στην συνεργασία με ασθενείς. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ζητήσουν άδεια πριν ξεκινήσουν μια συζήτηση σχετικά με την απώλεια βάρους και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τον ασθενή. Η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένου του ψυχοκοινωνικού ιστορικού, του βάρους, της διατροφής και άλλου τρόπου ζωής, σωματική εξέταση, κατάλληλες εργαστηριακές ή απεικονιστικές μελέτες για την αξιολόγηση των βασικών αιτιών της παχυσαρκίας, τον εντοπισμό των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υποσιτισμού.

Οι συγγραφείς συνιστούν τη συνεχή παρακολούθηση της διατροφικής πρόσληψης και της διατροφικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Η τακτική παρακολούθηση μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, των διαταραχών της διάθεσης και της ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών ουσιών ή υγρών.

Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και να συζητούν τις προσδοκίες για τη θεραπεία. Επίσης θα πρέπει να συμφωνήσουν μαζί με τους ασθενείς σε στόχους που σχετίζονται με την υγεία, τα διατροφικά πρότυπα και άλλα πρότυπα τρόπου ζωής και το βάρος και να βοηθούν τους ασθενείς στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των εμποδίων στη διαχείριση του βάρους, λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας. Επειδή η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί μακροπρόθεσμη προσέγγιση, οι συγγραφείς προτείνουν στους κλινικούς γιατρούς να φροντίσουν για παρακολούθηση και να παραπέμπουν τους ασθενείς για πρόσθετη υποστήριξη όπως απαιτείται, όπως επίσκεψη σε εγγεγραμμένο διαιτολόγο.

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που καθοδηγούν τις διατροφικές συστάσεις για ασθενείς που λαμβάνουν νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας που έχουν αποτελεσματικότητα 15% ή μεγαλύτερη μείωση βάρους. Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό γνώσης.

«Η απλή εστίαση στην απώλεια βάρους είναι ανεπαρκής για τη βέλτιστη υγεία», είπε η Jessica Alvarez, PhD, RD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής, Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Λιπιδίων, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, Ατλάντα, Ga. Ο Alvarez δεν συσχετίστηκε με την έρευνα.

Πρόσθεσε ότι «τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν ήδη κίνδυνο για κάποιες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Αυτός είναι ένας σημαντικός οδηγός που αναγνωρίζει την ανάγκη για ενδελεχή διατροφική αξιολόγηση πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται λεπτομερή καθοδήγηση σχετικά με το τι και πόσο να τρώνε για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη ποιότητα διατροφής, να αποφύγουν τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και να αποφύγουν την υπερβολική απώλεια μυών κατά τη λήψη φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας. Αυτή η εργασία υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για αυστηρή κλινική έρευνα για τη θέσπιση διατροφικών συστάσεων ειδικά για άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα κατά της παχυσαρκίας».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο