2,4 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τροφική αλλεργία σύμφωνα με νέα έκθεση της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας.
Το έργο PAFA διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 30% των ενηλίκων ανέφεραν ορισμένους τύπους ανεπιθύμητων ενεργειών όταν έτρωγαν φαγητό – που σημαίνει ότι είχαν μια ασθένεια ή πρόβλημα όταν έτρωγαν ένα συγκεκριμένο φαγητό. Όταν αυτό διερευνήθηκε περαιτέρω μέσω κλινικής αξιολόγησης, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 6% του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι έχει κλινικά επιβεβαιωμένη τροφική αλλεργία. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2,4 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι για τους ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο :
- τρόφιμα όπως τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση
- Πολλά άτομα είχαν επίσης αλλεργίες σε φρέσκα φρούτα όπως το μήλο, το ροδάκινο και το ακτινίδιο. Αυτά συσχετίστηκαν με αλλεργίες στη γύρη σημύδας, επίσης γνωστή ως σύνδρομο αλλεργίας γύρης-τροφής ή σύνδρομο στοματικής αλλεργίας
- Οι αλλεργίες σε τροφές όπως το γάλα, τα ψάρια, οι γαρίδες και τα μύδια ήταν ασυνήθιστες
- Οι τροφικές αλλεργίες στην παιδική ηλικία επιμένουν μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή και στη συνέχεια αυξάνονται περαιτέρω με περίπου τις μισές τροφικές αλλεργίες να αναπτύσσονται αργότερα στην ενήλικη ζωή
Ο Καθηγητής Robin May, Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος στην Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας δήλωσε: “Η έκθεση PAFA είναι σημαντική διότι μας βοηθά να προσδιορίσουμε πώς εξελίσσονται οι τροφικές αλλεργίες μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης, καθώς και για την παροχή ζωτικής σημασίας γνώσεων σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ορισμένων τύπων τροφίμων και την εμμονή των αλλεργιών στην ενήλικη ζωή. Μέσω αυτής της έρευνας, μπορούμε να δούμε μοτίβα όπως η εμφάνιση φυτικών αλλεργιών που επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους στην ενήλικη ζωή, κάτι που είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας καθώς είδαμε το σύστημα τροφίμων να κινείται προς τις φυτικές δίαιτες και τις εναλλακτικές πρωτεΐνες. Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων παραμένει προσηλωμένος στη διασφάλιση ότι οι καταναλωτές έχουν σαφή και ακριβή σήμανση αλλεργιογόνων για να υποστηρίξουν τα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με τροφική αλλεργία. Αυτή η αναφορά θα βοηθήσει στην καθοδήγηση της μελλοντικής μας εργασίας για τα αλλεργιογόνα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλή τρόφιμα”.