Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της ΕΕ για τη προστασία των καταναλωτών σύμφωνα με την SAFE

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΑκρυλαμίδιο στα τρόφιμα: Αναποτελεσματικά τα μέτρα της ΕΕ για τη προστασία των καταναλωτών σύμφωνα με την SAFE
spot_img

Η SAFE ζητά επείγουσα δράση για τον περιορισμό του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Η SAFE ξεκινά μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με το ακρυλαμίδιο – μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία που απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα των τροφίμων σε υψηλή θερμοκρασία μαζί με τη δημοσίευση ενός εγγράφου θέσης που υποστηρίζει αυστηρότερους κανόνες για την παρουσία της ουσίας στα τρόφιμα.

Η οργάνωση SAFE – Safe Food Advocacy Europe, η μόνη ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών με έδρα τις Βρυξέλλες που ειδικεύεται αποκλειστικά στον τομέα των τροφίμων, ενισχύει τις προσπάθειές της για την ευαισθητοποίηση για το ακρυλαμίδιο και υποστηρίζει τη θέσπιση αυστηρών ορίων για την παρουσία της ουσίας στα τρόφιμα. Η SAFE εξέδωσε ένα έγγραφο θέσης που επισημαίνει κρίσιμες ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Το ακρυλαμίδιο, μια χημική ένωση που σχηματίζεται κατά τις διαδικασίες μαγειρέματος, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των βρεφών και των μικρών παιδιών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ευρήματα που σχετίζονται με τη γονοτοξικότητα και σε πρόσφατες μελέτες, έχουν γίνει επίσης περαιτέρω συσχετίσεις μεταξύ του διατροφικού ακρυλαμιδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν το ζήτημα.

Για το λόγο αυτό, η SAFE εγκαινίασε μια επικοινωνιακή εκστρατεία που απευθύνεται στους καταναλωτές, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το ακρυλαμίδιο. Εκτός από την εκπαίδευση του κοινού για το πώς να αναγνωρίζει το ακρυλαμίδιο, η εκστρατεία θα παρέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς να προετοιμάζετε και να μαγειρεύετε φαγητό στο σπίτι με ασφαλή τρόπο. Η εκστρατεία θα διεξαχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη διάδοση εκπαιδευτικών βίντεο, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μέλος του SAFE Associazione per la sicurezza nutrizionale in cucina και την ιδρυτή του, τη διατροφολόγο Chiara Manzi. Αυτή η ένωση είναι αφιερωμένη στον συνδυασμό της διατροφικής επιστημονικής έρευνας με την τέχνη της κουζίνας, για να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ενώ ενισχύει τις προσπάθειές της για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με το ακρυλαμίδιο, η SAFE προτρέπει τους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν αποφασιστική δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα τρέχοντα επίπεδα αναφοράς που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά για την επαρκή προστασία της υγείας των καταναλωτών. Το SAFE ζητά νομικά δεσμευτικά μέγιστα επίπεδα για όλες τις κατηγορίες τροφίμων όπου το ακρυλαμίδιο ενέχει κίνδυνο για τον πληθυσμό και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Αυτές οι κατηγορίες τροφίμων περιλαμβάνουν πατατάκια πατάτας, προϊόντα πρωινού και τηγανητές πατάτες.

Επιπλέον, η SAFE υποστηρίζει αυστηρούς κανονισμούς για τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στις παιδικές τροφές, προτείνοντας ένα μέγιστο επίπεδο πολύ κάτω από την τιμή των 50 μg/kg, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι επίπεδα τόσο χαμηλά όσο 1 μg/kg είναι εύκολα επιτεύξιμα. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι υψηλότερα επίπεδα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες ελαχιστοποίησης της περιεκτικότητας σε ακρυλαμίδιο. Για τα μπισκότα που διατίθενται στην αγορά για παιδιά, η SAFE προτρέπει για μέγιστο επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το τρέχον σημείο αναφοράς των 150 μg/kg. Συνιστά επίσης τη μείωση του επιπέδου αναφοράς για τα δημητριακά πρωινού που καταναλώνουν παιδιά κάτω των τριών ετών και ζητά αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία αυτής της ευάλωτης ομάδας.

Επιπλέον, το SAFE προτείνει τη συμπερίληψη νέων κατηγοριών τροφίμων όπως οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί και τα τσιπς λαχανικών στη ρύθμιση του ακρυλαμιδίου λόγω των υψηλών επιπέδων που ανιχνεύονται σε αυτές τις κατηγορίες τροφίμων σε πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη για ρυθμιστική αλλαγή.

Δοκιμές που διεξήγαγε η SAFE και τα μέλη της σε όλη την Ευρώπη τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για νέους κανονισμούς για τον περιορισμό του ακρυλαμιδίου σε διάφορα τρόφιμα ήδη από το 2017. Το 2023, η CVUA Stuttgart βρήκε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου – φτάνοντας έως και τα 3500 μg/kg σε τσιπς λαχανικών – στο διάφορες κατηγορίες τροφίμων, όπως πατάτες τηγανιτές, πατατάκια, ψωμί με βάση το σιτάρι, τραγανό ψωμί, στιγμιαίος καφές, μελόψωμο, κράκερ, κορν φλέικς και δημητριακά πρωινού.

Για αυτούς τους λόγους, η SAFE προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσουν την ασφάλεια των καταναλωτών στην πρώτη γραμμή της ατζέντας τους, υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρότερων ανώτατων επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία και δεσμεύεται στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων για όλους τους καταναλωτές της ΕΕ ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση κινδύνου, επεκτείνοντας τη δράση υπεράσπισής της πέρα ​​από τη νέα νομοθετική περίοδο.

Διαβάστε το πλήρες έγγραφο θέσης εδώ .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο