Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το δυναμικό της υδατοκαλλιέργειας

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο δυναμικό της υδατοκαλλιέργειας
spot_img

Και η πατέντα της “Νηρέας”.

Τα νέα όπως τα διάβασα στο cibum.gr στις 10 Ιούνη:

- Advertisement -

Για πρώτη φορά, η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας έχει ξεπεράσει τη αλιεία ως κύρια πηγή υδρόβιων ζωικών προϊόντων. Αυτό το επίτευγμα προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη πορεία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας προστατεύοντας παράλληλα τους ωκεανούς μας. Το κύριο εύρημα της έκθεσης είναι ότι η παραγωγή υδρόβιων ζωικών προϊόντων έχει φτάσει σε παγκόσμιο ρεκόρ 185 εκατομμυρίων τόνων το 2022.

Αυτή η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική.

Παρά τα όποια προβλήματα (η υδατοκαλλιέργεια κατηγορείται για ρύπανση του βυθού), τα πλεονεκτήματα είναι πιο πολλά από τα μειονεκτήματα.

Με τον Νηρέα ΑΕ [ https://www.nireus.com/1_1/arxikh-selida.html ], έχουμε συνεργασθεί στο παρελθόν για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο βιώσιμες τις ιχθυοτροφές, με αξιοποίηση του κατσίγαρου, του γνωστού παραπροϊόντος της ελαιουργίας. Φτιάξαμε ιχθυοτροφές με κατσίγαρο που χορηγήθηκαν ως finishig diet σε τσιπούρα και λαβράκι με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως έχουμε δημοσιεύσει εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24128590

Επίσης, μελετήσαμε και τις οργανοληπτικές ιδιότητες των ψαριών που παρήχθησαν με τις νέες ιχθυοτροφές:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10498850.2013.813100

Αυτή η συνεργασία μας με τον Νηρέα κατέληξε στην δημιουργία μιας πατέντας

https://patents.google.com/patent/EP2953478A1/en

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα