Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση ελαιολάδου: Πως να την αποφύγετε – Πολλά ελληνικά ελαιόλαδα υπερβαίνουν τα όρια ΜΟΑΗ που θα θεσπιστούν από την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση ελαιολάδου: Πως να την αποφύγετε - Πολλά ελληνικά ελαιόλαδα υπερβαίνουν τα όρια ΜΟΑΗ που θα θεσπιστούν από την ΕΕ
spot_img

Οδηγός ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία ελαιολάδου για την αποφυγή ΜΟΑΗ ενόψει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει για ψήφιση το 3ο-4ο τρίμηνο του 2024 το σχέδιο Κανονισμού, όπου προτείνονται όρια για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων στα τρόφιμα (όριο για τα MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) στα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια 2mg/kg).
Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό θέμα για τη χώρα μας, καθόσον ένα μεγάλο ποσοστό ελαιολάδων και πυρηνελαίων είναι εκτός του ορίου των 2mg/kg που πρόκειται να θεσπισθεί.

 Tα MOAH είναι τοξικές προσμείξεις, με υποψία ότι είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, άρα δεν πρέπει να υπάρχουν σε τρόφιμα.  Αυτές οι ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, παραγόντων απελευθέρωσης, πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών, βοηθημάτων επεξεργασίας και μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πιερίας δημοσίευσε τον «Οδηγό ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου» ενημερώνοντας τους εμπλεκόμενους φορείς (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές κτλ) και εφιστά την προσοχή τους στην τήρηση των πρακτικών αυτών εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται οδηγίες:

  • για τον αγρό (χρήση γεωργικών φαρμάκων, περίοδος ελαιοσυλλογής, συγκομιδή, χρήση εξπλισμού, μεταφορά)
  • για το ελαιουργείο (παραλαβή ελαιόκαρπου, συνθήκες τοποθέτησης και συντήρησης, καταγραφή, γραμμή παραγωγής, πλύσιμο)
  • Για την άλεση
  • Για την μάλαξη
  • Για την αποθήκευση
  • Γενικές απαιτήσεις ελαιουργείου και τέλος επιπλέον απαιτήσεις για την παραγωγική διαδικασία του βιολογικού ελαιολάδου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο