Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
27.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Μην το τρώτε» – Προειδοποίηση για ταχίνι σε πολλές χώρες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων«Μην το τρώτε» - Προειδοποίηση για ταχίνι σε πολλές χώρες
spot_img

Ανακαλείται ταχίνι της AB World Foods λόγω σαλμονέλας.

Από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά και (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Κροατία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία ανακαλείται το Al’Fez Natural Tahini λόγω ανίχνευσης του παθογόνου μικροοργανισμού salmonella.

Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) διεξάγει έρευνα για την ασφάλεια των τροφίμων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση και άλλων προϊόντων της εταιρείας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το προϊόν ανακλήθηκε από την AB World Foods Ltd, πωλείται από τα σουπερμάρκετ Woolworths και έχει ημερομηνία best before Ιούνιος 2025, Ιούλιος 2025 και Αύγουστος 2025 (Παρτίδες 3355, 4004, 4023, 4024, 4039, 4040).

Στο Βέλγιο το ταχίνι διανεμήθηκε από τα σουπερμάρκετ Delhaize και Intermarché και έχει κωδικό  EAN: 5010338300890 και ημερομηνία λήξης 7/2025. Οι αρχές της Ιρλανδίας ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην φάνε τις εμπλεκόμενες παρτίδες (3355, 4044, 4023, 4024, 4039 και 4040 με ημερομηνία 06/2025 έως 08/2025) και από τους λιανοπωλητές να αφαιρέσουν τις εμπλεκόμενες παρτίδες από την πώληση και να εμφανίσουν τις ειδοποιήσεις ανάκλησης και στα σημεία πώλησης. 

Η σαλμονέλα είναι η κύρια αιτία βακτηριακών τροφιμογενών ασθενειών σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και συνήθως συνδέονται με τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα τρόφιμα χαμηλής υγρασίας, όπως το ταχίνι, είναι ένα σημαντικό “όχημα” έκθεσης στη σαλμονέλα.  Αυτό διότι η σαλμονέλα, έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε τρόφιμα χαμηλής υγρασίας για παρατεταμένες περιόδους, έως αρκετά χρόνια. Αυτή η παρατεταμένη επιβίωση αυξάνει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών χαμηλής υγρασίας. Ως προϊόντα σταθερά στο ράφι, μια μολυσμένη παρτίδα τροφίμων χαμηλής υγρασίας έχει τη δυνατότητα να καταποθεί με την πάροδο του χρόνου σε πολλές περιπτώσεις από πολλά άτομα, οδηγώντας σε ευρύτερη χρονική και γεωγραφική κατανομή του παθογόνου από ό,τι με άλλα προϊόντα διατροφής, και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σαλμονέλωσης.  Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί είκοσι εστίες σαλμονέλωσης που συνδέονται με την κατανάλωση ταχίνι και προϊόντων με βάση το ταχίνι (π.χ. χαλβάς και χούμους) παγκοσμίως. Συνολικά, αυτά τα κρούσματα οδήγησαν σε 1662 κρούσματα σαλμονέλωσης, 88 νοσηλεία και 1 θάνατο.

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με  σαλμονέλα  μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβληθούν από σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις. Τα υγιή άτομα μπορεί να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή αρθρίτιδα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο