Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το “μεγάλο ψέμα” της ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο "μεγάλο ψέμα" της ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Άλλος ένα μύθος καταρρίπτεται.

   Από συστάσεις αποθήκευσης, χειρισμό τροφίμων καθώς και εξοπλισμό, οι ειδικοί κατά καιρούς επισημαίνουν κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια. Πολλές φορές επίσης καταρρίπτουν διάφορες παραφιλολογίες που από στόμα σε στόμα έχουν επικρατήσει, και μπορούν να μας εκθέσουν σε κίνδυνο. Για παράδειγμα το κοτόπουλο που για καιρό κάποιοι πίστευαν πως πρέπει να ξεπλένεται πρώτα πριν μαγειρευτεί. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει καθώς μπορεί η πρακτική αυτή να μολύνει περισσότερες επιφάνειες. Επίσης ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων, που θέλει ένα τρόφιμο να είναι ασφαλές όταν παραμείνει στο πάτωμα λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, καταρρίπτεται από τους επιστήμονες καθώς παρόλο που ο χρόνος επαφής είναι ένα από τα κριτήρια διασταυρούμενες μόλυνσης (άλλα είναι η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας), ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταφορά των παθογόνων μικροοργανισμών ξεκινά σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

   Τώρα ο Dr. Karan Rajan, σε ένα βίντεο του στο Tik Tok, καταρρίπτει άλλον έναν σχετικά με την αποθήκευση ζεστού φαγητού στο ψυγείο. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως προκειμένου να τοποθετηθεί ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, θα πρέπει πρώτα να κρυώσει, καθώς θα μπορούσε να μεταφέρει τη θερμότητα σε άλλα είδη και να αυξήσει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν βακτήρια.

    Αλλά ο Δρ Rajan στο βίντεο που δείχνει μία κατσαρόλα να αχνίζει μέσα στο ψυγείο είπε: «Όσο πιο γρήγορα βάζετε τα υπολείμματά σας στο ψυγείο, τόσο το καλύτερο γιατί σημαίνει ότι το φαγητό σας περνά λιγότερο χρόνο στην επικίνδυνη ζώνη». Η εν λόγω “επικίνδυνη ζώνη” είναι το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 4°C και 60°C, “όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα”. Έτσι, ο γιατρός λέει ότι το να το ψύχεις νωρίτερα σημαίνει ότι περνά λιγότερο χρόνο σε αυτή τη φάση που… “αγαπούν” τα μικρόβια από ό,τι στον πάγκο της κουζίνας. Προσθέτει ότι «τα σύγχρονα ψυγεία είναι αρκετά καλά σχεδιασμένα για να χειρίζονται την εισαγωγή ζεστού φαγητού χωρίς να διαταράσσουν σημαντικά την εσωτερική θερμοκρασία».

    Το Υπουργείο Υγείας της Ουάσιγκτον συμφωνεί, λέγοντας: «Το ζεστό φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο. Μεγάλες ποσότητες φαγητού πρέπει να χωριστούν σε μικρές μερίδες και να μπουν σε ρηχά δοχεία για πιο γρήγορη ψύξη στο ψυγείο». Εξήγησαν: «Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο… μέσα σε δύο ώρες από την προετοιμασία. Εάν αφήσετε το φαγητό έξω να κρυώσει και το ξεχάσετε μετά από δύο ώρες, πετάξτε το».

@dr.karanr

Hot food in fridge @Barstool Sports

♬ original sound – Dr Karan Raj

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο