Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων εξακολουθούν να πλένουν το κοτόπουλο, παρά τις συμβουλές των ειδικών

ΑρχικήΝέαΤο ένα τέταρτο των ανθρώπων εξακολουθούν να πλένουν το κοτόπουλο, παρά τις συμβουλές των ειδικών
spot_img

Ολλανδοί ερευνητές αποκάλυψαν πως ακόμα και σήμερα κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων πλένουν το ωμό κοτόπουλο, μια πρακτική η οποία αυξάνει τις πιθανότητες εξάπλωσης βακτηρίων.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από δύο έρευνες του Ολλανδικού Κέντρου Διατροφής (Voedingscentrum) με τον ολλανδικό πληθυσμό σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι το κάνουν επειδή το βρίσκουν πιο υγιεινό και θέλουν να ξεπλύνουν τα βακτήρια. Μια λογική σκέψη, σίγουρα. Και όμως: ακριβώς μέσα από τις πιτσιλιές νερού και το χυμό του ωμού κοτόπουλου εξαπλώνονται τα βακτήρια. Για παράδειγμα, στον πάγκο της κουζίνας, στο περιβάλλοντα χώρο του νεροχύτη ή ακόμα και σε εξοπλισμό που βρίσκεται κοντά στη βρύση, όπως καθαρά ποτήρια και πιάτα που αφήνονται για να στεγνώσουν.

Τα βακτήρια στο κοτόπουλο μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Συνήθως αυτό οφείλεται στα παθογίνα Campylobacter ή Salmonella. Συχνά τα συμπτώματα είναι αδιαθεσία για λίγες μέρες, όμως μερικές φορές μπορεί να είναι χειρότερα. Ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες όπως οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά μπορούν να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από αυτά τα βακτήρια.

Το πλύσιμο κοτόπουλου είναι πιο υγιεινό;

Πολλοί άνθρωποι δείχνουν ότι πλένουν το κοτόπουλο επειδή το βρίσκουν πιο υγιεινό. Αλλά και επειδή είναι συνηθισμένοι να το κάνουν αυτό από πάντα, από όσα έμαθαν από το σπίτι ή επειδή τους αρέσει καλύτερα.

«Το γεγονός ότι πάνω από το ένα τέταρτο των καταναλωτών λένε ότι πλένουν ωμό κοτόπουλο πριν το χρησιμοποιήσουν μας εξέπληξε περαιτέρω», λέει η Wieke van der Vossen – ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο Κέντρο Διατροφής.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου είναι ακριβώς η πρακτική που μπορεί να διαδώσει βακτήρια. Τα βακτήρια βρίσκονται μετά το πλύσιμο στο νεροχύτη, στον πάγκο ή στα αντικείμενα που βρίσκονται στον πάγκο, όπως μια σανίδα κοπής ή ένα μαχαίρι. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γνωρίζουν ότι πρέπει να χειρίζεστε το κοτόπουλο υγιεινά. Και ότι πρέπει να το ψήσεις καλά, πολύ καλά.”

Για λόγους υγιεινής, το Κέντρο Διατροφής της Ολλανδίας, συμβουλεύει να μην πλένετε ωμό κοτόπουλο και να το ξεπλένετε κάτω από τη βρύση. Αλλά αν θέλετε να το κάνετε αυτό, μπορείτε να δώσετε προσοχή σε μια σειρά από πράγματα:

  • Κατά το πλύσιμο, βεβαιωθείτε ότι πιτσιλίζει όσο το δυνατόν λιγότερο. Για παράδειγμα, βυθίζοντας προσεκτικά το κοτόπουλο σε ένα μπολ με νερό και ξύδι ή λεμόνι.
  • Μετά το πλύσιμο, καθαρίστε τον πάγκο, τυχόν σκεύη και όλες τις επιφάνειες επαφής (όπως η λαβή της βρύσης νερού) καλά με ζεστό νερό και σαπουνόνερο. Επίσης, ξεπλύνετε το νεροχύτη με ζεστό νερό.
  • Αν στεγνώσετε το κοτόπουλο, κάντε το με χαρτοπετσέτες και πετάξτε το αμέσως μετά τη χρήση. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά.
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αφού αγγίξετε ωμό κοτόπουλο. Επίσης, κάντε αυτό στο μεταξύ εάν είναι απαραίτητο και μετά το στέγνωμα του κοτόπουλου.

“Το κοτόπουλο είναι δυστυχώς ένα προϊόν που εξακολουθεί να αρρωσταίνει πολλούς ανθρώπους. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι με αυτό που κάνετε μόνοι σας στην κουζίνα, μπορείτε να αποτρέψετε μια μόλυνση των τροφίμων»,καταλήγει η van der Vossen.

Για να καταστεί σαφέστερο πώς να χειριστούν οι καταναλωτές της χώρας το κοτόπουλο με ασφάλεια, θα υπάρξει μια νέα υποχρεωτική προειδοποίηση στη συσκευασία κοτόπουλου από την 1η Ιουλίου 2022:

Πηγή: voedingscentrum

Συμβουλές για πιο ασφαλές κοτόπουλο από το ράφι μέχρι το… στομάχι

  • Δώστε προσοχή στην ημερομηνία λήξης του κρέατος κοτόπουλου που αγοράζετε. Είναι σημαντικό να το φάτε όχι αργότερα από την ημερομηνία που αναγράφει
  • Χρησιμοποιήστε μια ισοθερμική τσάντα για να μεταφέρετε το κοτόπουλο (και άλλα αλλοιώσιμα προϊόντα) στο σπίτι. Αποθηκεύστε τα προϊόντα στο σπίτι το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Πλύνετε τα χέρια σας, ειδικά αφού αγγίξετε ωμό κοτόπουλο.
  • Μην ξεπλένετε ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση. Πλύνετε αμέσως τα σκεύη με ζεστό νερό αφού έρθει σε επαφή με ωμό κοτόπουλο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παρασκευασμένα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με ωμό κοτόπουλο.
  • Μη χρησιμοποιείτε μαγειρικά σκεύη (όπως σανίδες κοπής, μαχαίρια ή σπάτουλες) που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας κοτόπουλου για άλλα προϊόντα. Ή πλύνετε τα σκεύη της κουζίνας ενδιάμεσα με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων.
  • Ψήστε το κρέας κοτόπουλου μέχρι μέσα, μέχρι να είναι εντελώς λευκό σε όλη τη σάρκα του.
  • Προετοιμάστε το κρέας κοτόπουλου αμέσως μετά την απόψυξή του.
  • Φυλάσσετε το κρέας κοτόπουλου στο ψυγείο στους 4°C. Το ωμό κρέας κοτόπουλου μπορεί να καταψυχθεί ή να παρασκευαστεί για να το κρατήσει περισσότερο. Το παρασκευασμένο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για άλλες 2 ημέρες.
  • Ξεπαγώνουμε κατεψυγμένο κρέας κοτόπουλου στο ψυγείο, καλυμμένο σε πιάτο ή πιάτο. Μικρότερα κομμάτια κατεψυγμένου κρέατος κοτόπουλου μπορούν επίσης να αποψυχθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, στη ρύθμιση απόψυξης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα