Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρότα: Μία μικρή προσθήκη μία τεράστια βελτίωση για την ανθρώπινη υγεία

ΑρχικήυγείαΚαρότα: Μία μικρή προσθήκη μία τεράστια βελτίωση για την ανθρώπινη υγεία
spot_img

Μελέτη αποκαλύπτει τα οφέλη αυτής της μικρής προσθήκης στη διατροφή.

   Η κατανάλωση λαχανικών καθημερινά είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία. Τώρα μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως έστω και μόνο λίγα καρότα την εβδομάδα, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα καροτενοειδή του δέρματος σε νεαρούς ενήλικες. Τα επίπεδα αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν αυτό το υγιεινό σνακ συνδυάστηκε με μια πολυβιταμίνη που περιείχε το καροτενοειδές βήτα καροτίνη.

   Τα καροτενοειδή, τα οποία είναι υπεύθυνα για το έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών, μπορούν να μετρηθούν στο δέρμα και έτσι να υπολογιστεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς η διατροφή είναι η μόνη πηγή αυτών των χρωστικών. Τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών του δέρματος συνδέονται με αυξημένη αντιοξειδωτική προστασία και χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Αυτός ο δείκτης αντανακλά επίσης τη βελτιωμένη υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

    Για τη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο NUTRITION 2024, οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 60 νεαρούς ενήλικες σε ομάδες που έλαβαν μια παρέμβαση τεσσάρων εβδομάδων είτε από φέτες μήλου Granny Smith (έλεγχος), 100 γραμμάρια (περίπου μισό φλιτζάνι) παιδικά καρότα, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που περιέχει βήτα καροτίνη ή συνδυασμός baby carrots και του συμπληρώματος. Πριν και μετά την παρέμβαση, χρησιμοποίησαν ένα μη επεμβατικό όργανο φασματοσκοπίας ερευνητικού βαθμού που ονομάζεται VeggieMeter για να ανιχνεύσει και να ποσοτικοποιήσει τα καροτενοειδή στο δέρμα των συμμετεχόντων στη μελέτη.

   Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την παρέμβαση, οι βαθμολογίες των καροτενοειδών του δέρματος αυξήθηκαν σημαντικά κατά 10,8% στην ομάδα που λάμβανε τα baby καρότα και κατά 21,6% στην ομάδα που έλαβε τα καρότα και το συμπλήρωμα. Τα επίπεδα καροτενοειδών στο δέρμα δεν άλλαξαν στην ομάδα ελέγχου ή σε αυτές που έλαβαν μόνο το συμπλήρωμα.

   Δεδομένου ότι η συσσώρευση καροτενοειδών δεν αυξήθηκε μόνο με συμπληρώματα πολυβιταμινών, ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται τα καροτενοειδή, ανάλογα με το αν προέρχονται από τροφές ή συμπληρώματα. Οι ερευνητές θα ήθελαν να εξερευνήσουν τον μηχανισμό πίσω από αυτά τα ευρήματα και να μελετήσουν τα αποτελέσματα άλλων τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή, όπως η γλυκοπατάτα ή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

https://www.dropbox.com/scl/fi/m57339rfkp79bdr9jrow0/Simmons-abstract.docx?rlkey=7kyx7f15khpzem7mplmjgy59z&e=1&dl=0

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο