Η μούχλα είναι μία φυσική τοξίνη την οποία δεν πρέπει να υποτιμάτε.
Οι καταναλωτές ανησυχούν για τα υπολείμματα χημικών ουσιών, ρύπων ή μικροπλαστικών στο φαγητό τους. Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν και τοξίνες εντελώς φυσικής προέλευσης. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται, για παράδειγμα, στα φασόλια και τις πατάτες και μπορεί να θέτουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη αντιπροσωπευτική έρευνα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Εκτίμηση Κινδύνων (BfR), μόνο λίγο λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (47%) γνωρίζουν τις φυτοτοξικές ουσίες.
- Δείτε σήμερα: Συναγερμός στην Ευρώπη για τροφικές δηλητηριάσεις από τυρί – Πωλείται και στην Ελλάδα – Ενημέρωση από το ECDC
Αντίθετα, τα υπολείμματα στα τρόφιμα (π.χ. από φυτοπροστατευτικά προϊόντα) και οι προσμείξεις, δηλαδή ουσίες που δεν προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα (π.χ. βαρέα μέταλλα), προκαλούν ανησυχία για το 63 και 62% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Τα υπολείμματα είναι υπολειμματικές ποσότητες ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων.
Οι φυσικές τοξίνες από την άλλη, είναι ανεπιθύμητες ουσίες που καταλήγουν ακούσια στα τρόφιμα. Μπορούν να εμφανιστούν φυσικά στο περιβάλλον, να προκύψουν κατά την επεξεργασία των πρώτων υλών σε τρόφιμα ή να απελευθερωθούν στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
- Δείτε επίσης: Γιατί μύδια και αχιβάδες αχνίζονται με κρασί στη μεσογειακή κουζίνα; Και δεν είναι αυτό που νομίζετε!
Οι φυτοτοξίνες είναι ανεπιθύμητες επειδή μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία υπό ορισμένες συνθήκες. Όπως η σολανίνη στις πατάτες, όπου τα πράσινα ή βλαστάνοντα μέρη της περιέχουν αυξημένες συγκεντρώσεις αυτής της τοξίνης, ενώ τα φασόλια περιέχουν λεκτίνες, οι οποίες, όταν παρασκευάζονται ανεπαρκώς, μπορούν
να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Η μελέτη έριξε επίσης φως στο σχετικό θέμα των “μουχλιασμένων τροφών”. Και εδώ υπάρχει σαφής ανάγκη για εκπαίδευση. Ακόμη και μικρές ποσότητες τοξινών από μούχλα μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Η μουχλιασμένη μαρμελάδα, για παράδειγμα, πρέπει να απορρίπτεται πάντα εντελώς. Ωστόσο, το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αφαιρεί μόνο το μουχλιασμένο μέρος. Ακόμη και στην περίπτωση των μουχλιασμένων μούρων, τα προσβεβλημένα και τα γύρω φρούτα δεν πρέπει πλέον να καταναλώνονται. Μόνο το 60% τηρεί αυτόν τον κανόνα.
Ποιες τροφές με φυσικές φυτικές τοξίνες γνωρίζετε ήδη;
Εάν αυτή η ερώτηση τεθεί ανοιχτά και χωρίς προεπιλογή, πρώτα ονομάζονται οι πατάτες (15%), ακολουθούμενες από τις ντομάτες, τα ωμά φασόλια (9% το καθένα) και τα μανιτάρια (5%).