Μία απλή πρακτική που μπορεί να αυξήσει την διάρκεια ζωής στις φράουλες.
Ποιος δεν αγαπά τις φράουλες! Αυτά τα κόκκινα λαχταριστά φρούτα, εκτός από απολαυστικά στην όψη και τη γεύση, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά – μια φυσική φυτική ένωση. Η πλειοψηφία των φυτοχημικών που προάγουν την υγεία στις φράουλες είναι ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στις φράουλες το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ένα φλιτζάνι φράουλες (ή περίπου οκτώ μέτριες φράουλες) έχει μόνο 45 θερμίδες, 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών (12 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας σας) και περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Η βιταμίνη C είναι ένα γνωστό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η κατανάλωση φραουλών καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, καθώς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει την αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι φράουλες είναι επίσης φυσικά χαμηλές σε ζάχαρη και περιέχουν μόνο 7 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά μερίδα 1 φλιτζάνι.
Το μοναδικό αρνητικό στις φράουλες είναι ότι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φρούτων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα και επιπλέον έχουν μικρή διάρκεια ζωής και χαλάνε γρήγορα. Το πρώτο πρόβλημα μπορεί να λυθεί με σωστό καθαρισμό και εξονυχιστικό πλύσιμο. Οδηγίες για να απομακρύνεται τα φυτοφάρμακα από τις φράουλες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.
Πώς να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της φράουλας
Οι φράουλες μαλακώνουν εύκολα και είναι επιρρεπείς στη μούχλα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες μέρες μετά την αγορά. Πως μπορούμε να αποφύγουμε την αλλοίωση λοιπόν; Η πρώτη και σημαντική συβουλή είναι να απομακρύνεται αυτές που είναι ήδη χαλασμένες και κρύβονται “τεχνηέντως” στο κάτω μέρος των πλαστικών συσκευασιών. Η Danielle Clark από τη Mayberry Farm, δίνει άλλη μια έξυπνη συμβουλή, προκειμένου να παρατείνετε τη ζωή της φράουλας. Πρόκειται για την πολύ απλή πρακτική της βύθισης των φραουλών σε ένα ειδικά φτιαγμένο “υδατόλουτρο” με νερό και λευκό ξύδι σε αναλογία τρία προς ένα.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να πλένετε τις φράουλες σε ένα μείγμα νερού και λευκού ξιδιού μπορεί να εξοντώσει τα βακτήρια της επιφάνειας, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν φρέσκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγρασία, οι φράουλες είναι επιρρεπείς στην έλξη βακτηρίων και τον επακόλουθο σχηματισμό μούχλας λίγο μετά την αγορά τους. Το ξύδι, με την αντιμικροβιακή του ικανότητα, είναι ικανό να εξοντώσει τόσο τα βακτήρια όσο και τα σπόρια μούχλας, ενώ παράλληλα καθαρίζει τυχόν υπολειμματικές βρωμιές που έχουν προσκολληθεί στις φράουλες.
Έτσι λοιπόν, μπορείτε να τις βυθίσετε σε ένα μείγμα δροσερό νερό και λίγο λευκό ξύδι για περίπου δύο λεπτά και όχι περισσότερο για να μην πάρουν γεύση από το ξύδι. Αφού τις πλύνετε, αφήστε τις να στεγνώσουν πριν τις σκουπίσετε με μια πετσέτα, καθώς η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας μόλις φυλαχτούν στο ψυγείο.
Το πιο σημαντικό πράγμα στην συντήρηση φραουλών είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνές. Αφού τις στραγγίξετε γρήγορα και τις στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας ή ακόμα και με ένα κλωστήρα σαλάτας, αποθηκεύστε τις σε ένα αεροστεγές δοχείο. Αν αφαιρέσετε την αυθεντική πλαστική τους συσκευασία για ένα αεροστεγές δοχείο με άνετο καπάκι, θα προστατεύσετε τις φράουλες σας από τη συμπύκνωση του ψυγείου και θα κρατήσετε μακριά την επίφοβη μούχλα.
Επίσης εάν τοποθετηθούν (αφού ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία) σε αεροστεγές μπολ μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες.