Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί μύδια και αχιβάδες αχνίζονται με κρασί στη μεσογειακή κουζίνα; Και δεν είναι αυτό που νομίζετε!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓιατί μύδια και αχιβάδες αχνίζονται με κρασί στη μεσογειακή κουζίνα; Και δεν είναι αυτό που νομίζετε!
spot_img

Εκτός από θέμα γεύσης και ασφάλειας τροφίμων, νέα επιστημονική μελέτη ανοίγει μία άλλη οπτική στο άχνισμα με κρασί των οστρακοειδών.

Η μεσογειακή διατροφή ξεχωρίζει ως ένα δημοφιλές και υγιεινό διατροφικό πρότυπο που δίνει έμφαση στην πλούσια πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες. Ένα κλασικό μεσογειακό πιάτο, τα μύδια στον ατμό με κρασί, έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση από τους λάτρεις του φαγητού. Το να “σβήνεις” τα οστρακοειδή με κρασί είναι κλασική πρακτική στους Μεσογειακούς πολιτισμούς και όλοι υποθέτουν ότι γίνεται με στόχο την βελτίωση της γεύσης ή ίσως συμβάλει στην ασφάλεια τροφίμων. Όμως νέα επιστημονική μελέτη ανοίγει μία άλλη οπτική στο θέμα, και επιβεβαιώνει ότι οι παλαιότεροι γνώριζαν περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Πέρα από την απλή ενίσχυση της γεύσης του πιάτου, το κρασί, ένα βασικό συστατικό, είναι γνωστό για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ρεσβερατρόλη, (Res), γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η ρεσβερατρόλη έχει πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πολλών μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι προκλήσεις που προέκυψαν από την αδιαλυτότητα και την αστάθεια της ρεσβερατρόλης περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητα (πόση θρεπτική ουσία που περιέχει ένα τρόφιμο, απορροφάται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό) και την αποτελεσματικότητά της.

Θα μπορούσε η διαδικασία του ατμού μαζί με την αχιβάδα να αλλάξει την πεπτική μοίρα της ρεσβερατρόλης από το κρασί; Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο science in food διερευνά τη δυνατότητα που έχουν τα μύδια (CFNPs) να γίνουν μέσο ενίσχυσης της σταθερότητας και της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης, σε σύγκριση με το κρασί και το διάλυμα ελεύθερου Res, με στόχο να διευκρινιστούν μηχανισμοί που διευκολύνουν την απορρόφηση του Res. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μύδια μπορούν να ενθυλακώσουν αποτελεσματικά το Res με απόδοση άνω του 70%. Η ρεσβερατρόλη στα μύδια επέδειξε βελτιωμένη αντιοξειδωτική σταθερότητα υπό διάφορες συνθήκες, διατηρώντας πάνω από το 90% της αντιοξειδωτικής ικανότητας μετά από αποθήκευση τριών ημερών σε θερμοκρασία δωματίου.  Επιπλέον από την πλευρά της γαστρεντερικής πέψης η ρεσβερατρόλη στα μύδια έδειξε σημαντικά υψηλότερη βιοπροσβασιμότητα και κατακράτηση αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με το ελεύθερο Res και τα κρασιά.

Οι ερευνητές υποστήριξαν πως αυτό μπορεί να συμβαίνει εκτός από τα μύδια και σε άλλα τρόφιμα, με παρόμοια χαρακτηριστικά που  θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν την απορρόφηση μικροθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών στην καθημερινή κουζίνα, ειδικά σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο