Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι θρεπτικό το ψωμί χωρίς γλουτένη;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι θρεπτικό το ψωμί χωρίς γλουτένη;
spot_img

Αλεύρια που περιέχουν γλουτένη και αλεύρια χωρίς γλουτένη ως πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου – Επιστημονική μελέτη.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που διαγιγνώσκονται με ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για θέματα που προάγουν την υγεία και του ενδιαφέροντος για προϊόντα χωρίς γλουτένη (GFP), υπάρχει μια δυναμική ανάπτυξη της αγοράς για αυτά τα τρόφιμα. Πόσο θρεπτικά όμως είναι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη και σε τι υστερούν σε σχέση τα γλουτεϊνικά προϊόντα; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο scientific reports, τουλάχιστον όσον αφορά στα βασικά μέταλλα, ασβέστιο (Ca) σίδηρο (Fe), Μαγνήσιο (Mg) και ψευδάργυρο(Zn), καθώς τα δεδομένα για τα μέταλλα σε προϊόντα χωρίς γλουτένη, εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Για τα προϊόντα δημητριακών GFP χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη, όπως ρύζι, κινόα, καλαμπόκι, φαγόπυρο, κεχρί, αμάρανθος, ταπιόκα, λούπινο, αμύγδαλα, κάστανα, λινάρι ή chia και άλλα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στο λεγόμενο καθημερινό ψωμί ή άλλα πιάτα με τη μορφή αλεύρων πλούσιων σε θρεπτική αξία, φυτικές ίνες και στοιχεία: μακρο και μικροστοιχεία, επομένως ήταν σημαντικό να ελεγχθεί η περιεκτικότητά τους για αυτά τα βασικά μέταλλα

Για τις ανάγκες της μελέτης αγοράστηκαν αλεύρια από σπόρους που περιέχουν γλουτένη (n = 43) και χωρίς γλουτένη (n = 13). Μεταξύ των αλεύρων που περιέχουν γλουτένη διακρίθηκαν οι ακόλουθες ομάδες: ραφιναρισμένα αλεύρια σίκαλης (n = 3), αλεύρια σίκαλης ολικής αλέσεως (n = 3), ραφιναρισμένα αλεύρια σίτου (n = 29), αλεύρια σίκαλης ολικής αλέσεως (n = 2), αλεύρια σίκαλης αλεύρια ολικής αλέσεως (n = 3), ραφιναρισμένο αλεύρι (n = 1), αλεύρι einkorn (n = 1) και αλεύρι emmer (n = 1). Από την άλλη πλευρά, από τα αλεύρια χωρίς γλουτένη δοκιμάστηκαν: αλεύρι από κεχρί (n = 3), αλεύρι φαγόπυρου (n = 1), καλαμποκάλευρο (n = 1), αλεύρι σόργο (n = 2), αλεύρι κάστανου (n = 1), αλεύρι αμάρανθος (n = 1), αλεύρι αμυγδάλου (n = 1), αλεύρι λούπινου (n = 1), αλεύρι ταπιόκα (n = 1), αλεύρι chia (n = 1), αλεύρι κινόα (n = 2) και αλεύρι λιναριού (n = 2).

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα περισσότερα αλεύρια χωρίς γλουτένη όπως: φαγόπυρο, αμύγδαλο, αμάρανθος ή κινόα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ca, Mg, Fe και Zn και μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη. Το αλεύρι αμάρανθου, λούπινου και αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ασβεστίου, ενώ τα τρία αλεύρια που προαναφέρθηκαν και το φαγόπυρο είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης μαγνησίου. Μεταξύ άλλων, το αλεύρι αμυγδάλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ενώ τα αλεύρια αμάρανθου και κινόα είναι σχετικά πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τα αλεύρια ολικής αλέσεως από σιτάρι και σίκαλη. Τα άλευρα chia και λιναριού σημείωσαν ιδιαίτερα καλή βαθμολογία στην ανάλυση και το λινάρι και το chia έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα βιοστοιχείων.

Η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των αλεύρων χωρίς γλουτένη, υποστηρίζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς στη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο