Αλεύρια που περιέχουν γλουτένη και αλεύρια χωρίς γλουτένη ως πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου – Επιστημονική μελέτη.
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που διαγιγνώσκονται με ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για θέματα που προάγουν την υγεία και του ενδιαφέροντος για προϊόντα χωρίς γλουτένη (GFP), υπάρχει μια δυναμική ανάπτυξη της αγοράς για αυτά τα τρόφιμα. Πόσο θρεπτικά όμως είναι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη και σε τι υστερούν σε σχέση τα γλουτεϊνικά προϊόντα; Σε αυτό το ερώτημα απάντησε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο scientific reports, τουλάχιστον όσον αφορά στα βασικά μέταλλα, ασβέστιο (Ca) σίδηρο (Fe), Μαγνήσιο (Mg) και ψευδάργυρο(Zn), καθώς τα δεδομένα για τα μέταλλα σε προϊόντα χωρίς γλουτένη, εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.
Για τα προϊόντα δημητριακών GFP χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη, όπως ρύζι, κινόα, καλαμπόκι, φαγόπυρο, κεχρί, αμάρανθος, ταπιόκα, λούπινο, αμύγδαλα, κάστανα, λινάρι ή chia και άλλα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα στο λεγόμενο καθημερινό ψωμί ή άλλα πιάτα με τη μορφή αλεύρων πλούσιων σε θρεπτική αξία, φυτικές ίνες και στοιχεία: μακρο και μικροστοιχεία, επομένως ήταν σημαντικό να ελεγχθεί η περιεκτικότητά τους για αυτά τα βασικά μέταλλα
Για τις ανάγκες της μελέτης αγοράστηκαν αλεύρια από σπόρους που περιέχουν γλουτένη (n = 43) και χωρίς γλουτένη (n = 13). Μεταξύ των αλεύρων που περιέχουν γλουτένη διακρίθηκαν οι ακόλουθες ομάδες: ραφιναρισμένα αλεύρια σίκαλης (n = 3), αλεύρια σίκαλης ολικής αλέσεως (n = 3), ραφιναρισμένα αλεύρια σίτου (n = 29), αλεύρια σίκαλης ολικής αλέσεως (n = 2), αλεύρια σίκαλης αλεύρια ολικής αλέσεως (n = 3), ραφιναρισμένο αλεύρι (n = 1), αλεύρι einkorn (n = 1) και αλεύρι emmer (n = 1). Από την άλλη πλευρά, από τα αλεύρια χωρίς γλουτένη δοκιμάστηκαν: αλεύρι από κεχρί (n = 3), αλεύρι φαγόπυρου (n = 1), καλαμποκάλευρο (n = 1), αλεύρι σόργο (n = 2), αλεύρι κάστανου (n = 1), αλεύρι αμάρανθος (n = 1), αλεύρι αμυγδάλου (n = 1), αλεύρι λούπινου (n = 1), αλεύρι ταπιόκα (n = 1), αλεύρι chia (n = 1), αλεύρι κινόα (n = 2) και αλεύρι λιναριού (n = 2).
Τα ευρήματα της μελέτης
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι τα περισσότερα αλεύρια χωρίς γλουτένη όπως: φαγόπυρο, αμύγδαλο, αμάρανθος ή κινόα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ca, Mg, Fe και Zn και μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη. Το αλεύρι αμάρανθου, λούπινου και αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ασβεστίου, ενώ τα τρία αλεύρια που προαναφέρθηκαν και το φαγόπυρο είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την αντιμετώπιση της έλλειψης μαγνησίου. Μεταξύ άλλων, το αλεύρι αμυγδάλου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ενώ τα αλεύρια αμάρανθου και κινόα είναι σχετικά πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τα αλεύρια ολικής αλέσεως από σιτάρι και σίκαλη. Τα άλευρα chia και λιναριού σημείωσαν ιδιαίτερα καλή βαθμολογία στην ανάλυση και το λινάρι και το chia έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα βιοστοιχείων.
Η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη θρεπτική αξία των αλεύρων χωρίς γλουτένη, υποστηρίζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς στη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων προϊόντων χωρίς γλουτένη.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.