Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Είμαι οδοντίατρος και έτσι πίνω τον καφέ μου για να μην χαλάσουν τα δόντια μου»

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία«Είμαι οδοντίατρος και έτσι πίνω τον καφέ μου για να μην χαλάσουν τα δόντια μου»
spot_img

Βρετανός Οδοντίατρος εξηγεί γιατί πρέπει πάντα να πίνουμε τον καφέ μας με γάλα.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο και με αποδεδειγμένα  οφέλη για την υγεία. Η έκθεση Coffee Statistics αναφέρει ότι περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται κάθε χρόνο.Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η πρόληψη πολλών ασθενειών του καρδιαγγειακού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, μπορεί να δώσει ώθηση ενέργειας και να βελτιώσει τη διάθεση, διεγείρει την κίνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και προάγει την επιθυμία για κένωση στο 1/3 περίπου του πληθυσμού, οδηγεί σε μειωμένη επίπτωση νευρολογικών και μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και του διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και άλλων μορφών καρκίνου, αν και τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα.

Συνεπώς η κατανάλωση καφέ με μέτρο συνίσταται για καλή υγεία. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις όπως ο εθισμός, αρρυθμία, αϋπνία, πονοκέφαλοι και προβλήματα στο στομάχι που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση.

Ο οδοντίατρος στην οδοντιατρική κλινική  Harley Private Dentist Clinic  στο Ηνωμένο Βασίλειο Δρ Abdul Azizi, εξηγεί στο Inews.com, τον λόγο που βάζει πάντα γάλα στον καφέ του. Περιγράφοντας την καθημερινή του συνήθεια λέει ότι περιορίζεται σε δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, το πρώτο στις 7 το πρωί πριν ξεκινήσει για τη δουλειά και τον δεύτερο γύρω στις 2 μ.μ. για να παραμείνει σε εγρήγορση και να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Ο Azizi διευκρινίζει ωστόσο ότι ο καφές που πίνει είναι πάντα χωρίς ζάχαρη και με λίγο γάλα.

«Η κατανάλωση καφέ με γάλα αλλά χωρίς ζάχαρη έχει ιδιαίτερα οφέλη. Από οδοντιατρική άποψη, η αποφυγή της ζάχαρης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τερηδόνας. Η ζάχαρη τροφοδοτεί επιβλαβή βακτήρια στο στόμα, οδηγώντας σε συσσώρευση πλάκας και παραγωγή οξέος που διαβρώνει το σμάλτο. Η προσθήκη γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της οξύτητας του καφέ, η οποία μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την υγεία των δοντιών» τονίζει ο οδοντίατρος.

Η θέση του Βρετανού οδοντίατρου μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο καφές είναι όξινος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διασπάσει το σμάλτο ή το εξωτερικό στρώμα του δοντιού. Είναι επίσης γεμάτος τανίνες—τα μόρια που του δίνουν ένα σκούρο χρώμα. Η ικανότητα του καφέ να βλάπτει ή να λερώνει τα δόντια σας οφείλεται σε δύο πράγματα: στον χρόνο έκθεσης και στη συχνότητα, είπε στο Health ο Augusto Robles , DDS, MS, DMD, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη σχολή οδοντιατρικής του Μπέρμιγχαμ.

Ο χρόνος έκθεσης έχει να κάνει με το πόσο χρόνο σας παίρνει για να πιείτε τον καφέ σας. Αν το πίνετε αργά, με παύσεις ανάμεσα στις γουλιές, εκθέτετε τα δόντια σας ξανά και ξανά στο οξύ και τις τανίνες. «Η μακροχρόνια έκθεση δεν αφήνει ποτέ το σάλιο σας να εξουδετερώσει πλήρως την οξύτητα στο στόμα σας», είπε ο Robles.

Και ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι ή τον καφέ μπορεί να μειώσει τους λεκέδες στα δόντια λόγω των προστατευτικών επιδράσεων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται καζεΐνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ο καφές, όταν  καταναλώνεται σκέτος έχει την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση κατά του S. mutans ενός βακτηρίου που προκαλεί τερηδόνα, ενώ η αντικαρκινική του δράση μειώνεται όταν αναμιγνύεται με γάλα και ζάχαρη.

Με γάλα και χωρίς ζάχαρη πίνει τον καφέ της και η διαιτολόγος Helen Bond.  Υποστηρίζει ότι προτιμά τον καφέ φίλτρου που έχει περισσότερες πολυφαινόλες που είναι γνωστό πως είναι ευεργετικές για την υγεία, δεν προσθέτει ζάχαρη γιατί είναι “χαμένες” θερμίδες και βάζει πάντα ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα για να συμβάλει στην πρόσληψη ασβεστίου στον οργανισμό.  Τέλος λέει ότι επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται όταν ξυπνάμε, για να μην αυξηθούν περισσότερο πίνει τον πρώτο καφέ μετά τις 10:00 το πρωί μετά την άσκηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο