Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φρούτα που μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης – Μελέτη σε 13.738 συμμετέχοντες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα φρούτα που μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης - Μελέτη σε 13.738 συμμετέχοντες
spot_img

Η ενίσχυση της πρόσληψης φρούτων κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη.

Οι πληθυσμοί γερνούν γρήγορα παγκοσμίως και υπάρχει αυξημένος επιπολασμός των καταθλιπτικών συμπτωμάτων του τέλους της ζωής μεταξύ των ηλικιωμένων, τα οποία περιλαμβάνουν καταθλιπτικά συναισθήματα, έλλειψη ευχαρίστησης, καθυστερημένη γνωστική επεξεργασία και μειωμένη βουλητική δραστηριότητα, που συχνά συνοδεύεται από απώλεια όρεξης, αϋπνία, κακή συγκέντρωση και αυξημένη κόπωση. Αυτό έχει συσχετιστεί με υποκείμενες νευροεκφυλιστικές αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη γήρανση. Η αυξανόμενη επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι ηλικιωμένοι σε καλή υγεία έχει ωθήσει εκτεταμένη έρευνα σε προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάθλιψη στο τέλος της ζωής και η συσσώρευση στοιχείων έχει αποκαλύψει τον εύλογο ρόλο των διατροφικών παραγόντων στην προστασία από την κατάθλιψη στη γήρανση. Θα μπορούσε συγκεκριμένη διατροφή ή τρόφιμα που καταναλώνονται νωρίτερα στη ζωή να έχουν αντίκτυπο στην ψυχική ευεξία τα επόμενα χρόνια;

Σε μια διαχρονική μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS Medicine), στην οποία συμμετείχαν 13.738 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τη μέση ηλικία τους έως αργότερα τη ζωή τους και για περίπου 20 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φρούτων νωρίτερα στη ζωή τους παρουσίασαν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Οι συγγραφείς μελέτησαν συνολικά 14 φρούτα που καταναλώνονται συχνότερα στη Σιγκαπούρη και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση των περισσότερων φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, μανταρινιών, μπανανών, παπάγιας, καρπουζιών, πεπονιού μήλου και μελιού, συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα κατάθλιψης. Η συσχέτιση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μικροθρεπτικών συστατικών στα φρούτα – όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή – τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της κατάθλιψης. Η κατανάλωση λαχανικών, από την άλλη πλευρά, βρέθηκε να μην έχει καμία σχέση με την πιθανότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Nutrition, Health and Aging, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης επαρκών φρούτων για την άμβλυνση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αργότερα στη ζωή.

Ο καθηγητής Koh Woon Puay από το Πρόγραμμα Μεταφραστικής Έρευνας για την Υγιεινή Μακροζωία στο NUS Medicine και κύριος ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων ως προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης που σχετίζεται με τη γήρανση. Στον πληθυσμό της μελέτης μας, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα, μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης που σχετίζεται με τη γήρανση κατά τουλάχιστον 21%. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση μίας έως δύο μερίδων φρούτων μετά από κάθε γεύμα. Δεν είδαμε καμία διαφορά στα αποτελέσματά μας μεταξύ φρούτων με υψηλό και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως εκ τούτου, όσοι πάσχουν από διαβήτη, μπορούν να επιλέξουν φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που δεν θα αυξήσουν τα σάκχαρα στο αίμα τόσο πολύ όσο εκείνα με υψηλό δείκτη».

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προώθηση της κατανάλωσης φρούτων για άτομα στη μέση της ενηλικίωσης, που συνήθως ορίζονται ως ηλικίες 40 έως 65 ετών, θα μπορούσε να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ψυχική τους ευεξία στα τέλη της ενηλικίωσης πέραν των 65 ετών. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την εκπαίδευση στη δημόσια υγεία και τις πρωτοβουλίες για να γίνουν τα φρούτα πιο προσιτά για τον γενικό πληθυσμό. Μετά τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξετάζει τη συσχέτιση άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων συμπεριφοράς, όπως η διάρκεια του ύπνου, το κάπνισμα και άλλοι διατροφικοί παράγοντες, με την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, Yong Loo Lin School of Medicine.

Αναφορά: Huiqi Li, Li-Ting Sheng, Aizhen Jin, An Pan, Woon-Puay Koh. Συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στη μέση ηλικία και των συμπτωμάτων κατάθλιψης στα τέλη της ζωής: η κινεζική μελέτη υγείας της Σιγκαπούρης . The Journal of nutrition, υγεία και γήρανση , 2024; 28 (6): 100275 DOI: 10.1016/j.jnha.2024.100275

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

    Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

    Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

    Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

    Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

    Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο