Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο μύθος καταρρίπτεται: Δεν κάνει καλό ούτε το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟ μύθος καταρρίπτεται: Δεν κάνει καλό ούτε το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα!
spot_img

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πιθανότατα ενέχει κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μεγαλώσαμε γνωρίζοντας ότι το αλκοόλ είναι κάτι που μας χαλαρώνει, μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ωφελεί στην καρδιαγγειακή υγεία και παρατείνει τη ζωή, αρκεί να το καταναλώνουμε με μέτρο.

Γράψτε λάθος υποστηρίζει τώρα μια νέα έκθεση στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Οι μελέτες που συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με οφέλη για την υγεία «πάσχουν» από θεμελιώδεις ατέλειες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Tim Stockwell, Ph.D., επιστήμονας του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Χρήση Ουσιών, στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες αυτές επικεντρώθηκαν γενικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και απέτυχαν να λάβουν υπόψη τους τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων. Έτσι, οι μέτριοι πότες συγκρίθηκαν με «αποστασιοποιημένους» και «περιστασιακούς πότες» που είχαν σταματήσει ή μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ, επειδή είχαν αναπτύξει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ο Stockwell και οι συνεργάτες του εντόπισαν 107 δημοσιευμένες μελέτες που παρακολουθούσαν ανθρώπους σε βάθος χρόνου και εξέταζαν τη σχέση μεταξύ των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ και της μακροζωίας. Όταν οι ερευνητές συνδύασαν όλα τα δεδομένα, φάνηκε ότι όσοι έπιναν από ένα ποτό την εβδομάδα έως δύο την ημέρα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.

Τα πράγματα άλλαξαν, ωστόσο, όταν οι επιστήμονες ερεύνησαν βαθύτερα και στάθηκαν σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα κάτω των 55 ετών. Γιατί σε αυτές τις μελέτες, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδέθηκε καθόλου με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η αντίληψη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Ως παράδειγμα, ο Στόκγουελ αναφέρει το «γαλλικό παράδοξο» όπου τη δεκαετία του 1990, διεδόθη ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ήταν η εξήγηση στα σχετικά χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων στους Γάλλους, παρά την πλούσια, λιπαρή διατροφή τους. Αυτή η άποψη για το αλκοόλ ως ελιξίριο φαίνεται να είναι ακόμη «ριζωμένη» στη φαντασία των καταναλωτών, σημείωσε ο Στόκγουελ.

Στην πραγματικότητα, είπε, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ πιθανότατα ενέχει κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανένας μεγάλος οργανισμός υγείας δεν έχει καθορίσει ποτέ ένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ χωρίς κίνδυνο. «Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κανένα «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης», δήλωσε ο Stockwell.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο