Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοτόπουλο: Το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος καμπυλοβακτηρίωσης – Τι να προσέξετε

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΚοτόπουλο: Το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος καμπυλοβακτηρίωσης - Τι να προσέξετε
spot_img

Αξιολόγηση του κινδύνου των εποχιακών επιπτώσεων του μολυσμένου με καμπυλοβακτηρίδιο κοτόπουλου.

Το βακτήριο campylobacter είναι συχνά πιο κοινό σε κοπάδια κοτόπουλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στα τέλη του καλοκαιριού σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σουηδίας livsmedelsverket, που έδωσε συμβουλές στους καταναλωτές για να αποφύγουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Η ποσότητα του καμπυλοβακτηριδίου στα κοπάδια κοτόπουλων στις φάρμες συχνά αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με καθυστέρηση περίπου μίας εβδομάδας, συνήθως αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που αρρωσταίνουν. Αυτό επιβεβαιώνει και πειραματική μελέτη που δημοσιεύτηκε National Center for Biotechnology Information: Το καλοκαίρι, το κρέας κοτόπουλου εκτιμήθηκε ότι είχε μέσο κίνδυνο μόλυνσης ανά μερίδα 9,22 × 10 −7 και προκαλεί κατά μέσο όρο περίπου 27.058.680 μολύνσεις. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο μέσος κίνδυνος μόλυνσης ανά μερίδα εκτιμήθηκε ότι είναι 4,06 × 10 −7 και προκαλεί κατά μέσο όρο περίπου 12.085.638 μολύνσεις.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε και να μαγειρεύετε το κοτόπουλο στην κουζίνα με τον σωστό τρόπο κατά τη διάρκεια και στα τέλη του καλοκαιριού. «Τότε μειώνεις τον κίνδυνο να αρρωστήσεις», λέει ο Mats Lindblad, συντονιστής ελέγχου λοιμώξεων στη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων.

Λάβετε υπόψη όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα και αμέσως μετά το χειρισμό του κοτόπουλου.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη, διατηρήστε τον πάγκο εργασίας καθαρό και πλύνετε καλά τα μαχαίρια και τις σανίδες κοπής αφού κόψετε το κοτόπουλο. Έτσι αποτρέπετε τη μεταφορά βακτηρίων από το ένα φαγητό στο άλλο μέσω των σκευών ή των επιφανειών εργασίας.
  • Μαγειρεύετε πάντα το κοτόπουλο καλά – τότε τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτό θα πεθάνουν.
  • Κρατήστε χωριστά το ωμό κρέας κοτόπουλου από τα άλλα τρόφιμα, ειδικά τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως τα χόρτα για σαλάτες.
  • Μην ξεπλένετε το κοτόπουλο κάτω από τη βρύση. Οι πιτσιλιές με campylobacter μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες.

Συμπτώματα καμπυλοβακτηρίωσης

Η λοίμωξη από Campylobacter χαρακτηρίζεται από σοβαρή και μερικές φορές αιματηρή διάρροια, ναυτία, έμετο, πυρετό, κεφαλαλγία και έντονο κοιλιακό άλγος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά την κατάποση του βακτηρίου. Οι περισσότερες περιπτώσεις καμπυλοβακτηριδίου εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από 2 έως 10 ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα στις αρθρώσεις, χρόνια στομαχικά προβλήματα και παθήσεις των νεύρων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο