Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το δημητριακό που μειώνει τη χοληστερόλη – Πειραματική επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο δημητριακό που μειώνει τη χοληστερόλη - Πειραματική επιστημονική μελέτη
spot_img

Μία απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις συγκεντρώσεις χοληστερόλης.

Τα ευρήματα της τυχαιοποιημένης διασταυρούμενης κλινικής δοκιμής, που είναι διαθέσιμη στο Journal of Nutrition, αποκαλύπτουν ότι μία απλή μετάβαση της διατροφής σε ραφιναρισμένο καλαμποκάλευρο + πίτουρο καλαμποκιού μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις της LDL χοληστερόλης κατά 5% – 13,3% σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Η δοκιμή συνέκρινε τον αντίκτυπο του αλεύρου καλαμποκιού ολικής αλέσεως, του επεξεργασμένου αλεύρου καλαμποκιού και ενός μείγματος (επεξεργασμένο αλεύρι καλαμποκιού συν πίτουρο καλαμποκιού) και διαπίστωσε ότι το 70% των συμμετεχόντων είδε σημαντικές μειώσεις στις συγκεντρώσεις της LDL χοληστερόλης κατά την κατανάλωση του μείγματος. Για τα άλλα καλαμποκάλευρα, οι συμμετέχοντες δεν είδαν μείωση στα επίπεδα LDL ή ολικής χοληστερόλης τους, ούτε είδαν αύξηση.

«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη μεταβολική ρύθμιση», δήλωσε η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής στο College of Health Solutions στο Arizona State University. «Η ουσία είναι η εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη του ραφιναρίσματος των δημητριακών και της πλήρους χρήσης του πίτουρου καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα φαγητά που, σε αυτή την περίπτωση, τυχαίνει να παράγουν επίσης πραγματικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς».

Ο Δρ Whisner σημείωσε ότι η ομάδα επικέντρωσε σκόπιμα τη μελέτη στην αποφυγή δραματικών διατροφικών αλλαγών για να δημιουργήσει μια ρεαλιστική παρέμβαση που θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί σε μια κανονική δίαιτα. Οι ερευνητές παρείχαν στους συμμετέχοντες της μελέτης αρτοσκευάσματα για να ελέγξουν τον τύπο και την ποσότητα του κορν φλάουρ και οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν αύξησαν ή μείωσαν την πρόσληψη τροφής με δημητριακά κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αυτά τα αρτοσκευάσματα αναπτύχθηκαν από έναν κύριο αρτοποιό που είναι εξοικειωμένος με τις τεχνικές σύνθεσης τροφίμων και τα ειδικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που βρίσκονται συνήθως στο παντοπωλείο. Ο στόχος τους σε αυτό το σχέδιο ήταν να διασφαλίσουν ότι τα ευρήματα της μελέτης θα καταδείκνυαν πόσο πρακτικό μπορεί να είναι να ενσωματώνονται τακτικά τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι εμπλουτισμένο με πίτουρο καλαμποκιού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. 

Παραδόξως, τα ευρήματα δεν αποκάλυψαν σημαντικές ή σταθερές αλλαγές στην ποικιλότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου, κάτι που ευθυγραμμίζεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανέφεραν πεπτικές ενοχλήσεις ή αλλαγές κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων. Δύο γένη, τα μη ταξινομημένα Lachnospiraceae και Agathobaculum, διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τη θεραπεία, και ενώ παρατηρήθηκε αύξηση στο Agathobaculum (ένα κοινό βακτήριο στο μικροβίωμα του εντέρου) κατά τη φάση του αλεύρου καλαμποκιού ολικής αλέσεως, αυτή η αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στις άλλες δύο φάσεις.

«Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν ανέλυσε αυτή την πιθανότητα», είπε ο Whisner. «Παρόλα αυτά, ενώ η επίδραση των δημητριακών ολικής αλέσεως στη μικροχλωρίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο, ορισμένες γενικές ίνες είναι γνωστό ότι οι ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να ζυμωθούν από μικρόβια σε βουτυρικό και τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό συνδέονται συχνά με ένα υγιές έντερο. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν αυτή την κατανόηση.

Οι 36 συμμετέχοντες στη μελέτη βρίσκονταν όλοι στο Phoenix, AZ, και ήταν ηλικίας 18-67 ετών. Περιλάμβαναν ένα μείγμα γυναικών (~58%) και ανδρών, όλοι συμμετείχαν στη μελέτη με ήπια έως μέτρια αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης και κανένας δεν έπαιρνε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κυκλοφόρησαν μεμονωμένα σε κάθε παρέμβαση τροφίμων για τέσσερις εβδομάδες (με ελάχιστη περίοδο έκπλυσης δύο εβδομάδων μεταξύ των παρεμβάσεων για να επιστρέψουν στην αρχική τιμή) για να αξιολογήσουν πιο ομοιόμορφα τις επιπτώσεις κάθε παρέμβασης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Τα 6 γεγονότα που δεν γνωρίζετε

Ίσως τα πιο εύχρηστα εργαλεία σε ένα νοικοκυριό είναι το χαρτί κουζίνας και οι χαρτοπετσέτες, αλλά υπάρχουν μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Προϊόντα δημητριακών τίγκα στις τοξίνες μούχλας – Έρευνα

Οι τοξίνες της μούχλας μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Έκθεση-ορόσημο προτείνει αύξηση στην τιμή του νερού – Σε κίνδυνο η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λόγω της κρίσης νερού

Καταστροφές στις οικονομίες και την ανθρωπότητα παγκοσμίως λόγω της ανισορροπίας στον κύκλο νερού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο