Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 10+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης τους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα 10+1 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης τους
spot_img

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να εμπιστεύεστε την σχετική ένδειξη της συσκευασίας.

Όταν καθαρίζετε το ψυγείο σας και ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια θα πετάξετε. Το γιαούρτι έχει λήξει εδώ και μέρες, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται και να έχει καλή γεύση. Πρέπει να πετάξετε ολόκληρο το δοχείο του κιλού; Μια σκέψη είναι να λυπηθείτε τα χρήματα που δώσατε, καθώς, η ακρίβεια είναι εδώ και δε φεύγει.

Μπορεί να δείτε κάποιες ετικέτες που χρησιμοποιούν την ημερομηνία “ανάλωση πριν”, ενώ άλλες χρησιμοποιούν την ημερομηνία “ανάλωση μέχρι”. Συνήθως, οι ετικέτες σηματοδοτούν την ημερομηνία που οι εταιρείες θεωρούν ότι η ποιότητα του τροφίμου μπορεί να μην είναι πλέον στο αποκορύφωμά της, αλλά συνήθως δεν αφορούν την ασφάλεια ενός προϊόντος. Οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα είναι επίσης συχνά συντηρητικές. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουμε να πετάμε πολλά ασφαλή τρόφιμα από το φόβο ότι έχουν χαλάσει.

Εφόσον αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας σωστά, μπορείτε να τρώτε ή να τα χρησιμοποιείτε μετά την ημερομηνία λήξης τους. Οι καλύτεροι δείκτες για το αν τα τρόφιμα έχουν χαλάσει είναι οι “παράξενες” μυρωδιές, η υφή και η γεύση.

Κάπου όμως πρέπει να μπει και μια κόκκινη γραμμή για τα μη ασφαλή τρόφιμα που ξεπερνούν την ημερομηνία λήξης τους. Έχοντας κατά νου όλες αυτές τις πληροφορίες, παρακάτω βρίσκονται 10+1 επιλογές που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να απορρίπτονται άμεσα.

  • Βρεφικές κρέμες

Μετά την ημερομηνία λήξης, η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών στο σκεύασμα μπορεί να αρχίσει να μειώνεται, κάτι που είναι προβληματικό, καθώς η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων των ΗΠΑ (FSIS) απαιτεί η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών στο σκεύασμα να συμφωνεί με αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα. Η ανησυχία εδώ έχει να κάνει λιγότερο με την ασφάλεια των τροφίμων και περισσότερο με τη διασφάλιση ότι τα βρέφη δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

  • Κρέατα

Ενώ ο κιμάς, η μπριζόλα και το κοτόπουλο μπορεί να εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναζητάτε σημάδια αλλοίωσης, όπως οσμή, αποχρωματισμό και μούχλα.

  • Αυγά

Ενώ τα αυγά μπορεί να είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης τους, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για να εξαλείψετε τις εικασίες, συνιστάται από τους ειδικούς να κάνετε στα αυγά το τεστ άνωσης. Πάρτε ένα μεγάλο κύπελλο ή μπολ και γεμίστε το με νερό. Ρίξτε το αυγό μέσα για να δείτε αν βυθίζεται, αν στέκεται όρθιο ή αν επιπλέει.

Καθώς τα αυγά πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης, το κενό αέρα μέσα στο αυγό μεγαλώνει. Αν βυθίζονται, είναι φρέσκα. Αν στέκονται όρθρια, είναι παλαιότερα, αλλά είναι ακόμα εντάξει για να τα φάτε. Αν το αυγό επιπλέει, είναι πιθανότατα χαλασμένο.

Ένα χαλασμένο αυγό θα έχει επίσης έντονη οσμή όταν το ξεφλουδίζετε, σύμφωνα με τη FSIS. Τα αυγά μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο που μπορεί να σας αρρωστήσει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποθηκεύετε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία και να τα τρώτε μέσα σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

  • Μαλακά τυριά

Αν εντοπίσετε μούχλα σε ένα μπλοκ τσένταρ, μπορείτε συνήθως να την κόψετε και να απολαύσετε το υπόλοιπο τυρί σας. Αλλά το ανθότυρο, η ρικότα και το τυρί cottage είναι μια διαφορετική ιστορία. Όταν η μούχλα μπαίνει στα μαλακά τυριά, τα νήματά της μπορούν να διαπεράσουν το τυρί, οπότε η μόλυνση υπερβαίνει αυτό που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι. Επιβλαβή βακτήρια όπως η λιστέρια, η βρουκέλλα, η σαλμονέλα και το E. coli μπορούν να αναπτυχθούν μαζί με τη μούχλα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

  • Αλλαντικά

Η υγρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη αλατιού επιταχύνει την αλλοίωση σε τρόφιμα όπως τα αλλαντικά, ενώ τα ξηρά τρόφιμα όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά απολαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν τα αλλαντικά σας μυρίζουν ξινά ή φαίνεται αλλοιωμένη η σύσταση τους, ήρθε η ώρα να τα πετάξετε.

  • Φράουλες

Μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του καλοκαιριού είναι να ανοίγετε το ψυγείο σας και να διαπιστώνετε ότι οι φράουλες σας φορούν ένα αφράτο λευκό περίβλημα. Δεδομένου ότι οι σπόροι της μούχλας μεταφέρονται με τον αέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ολόκληρη η συσκευασία με τις φράουλες σας να είναι μολυσμένη και θα πρέπει να την πετάξετε, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

  • Περισσεύματα μαγειρευτού φαγητού

Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο πακέτο που παίρνετε από το εστιατόριο. Αλλά, αν βγείτε έξω για φαγητό το Σαββατοκύριακο και συσκευάσετε τα αποφάγια του εστιατορίου σας για ένα μεσημεριανό γεύμα μέσα στην εβδομάδα, μπορεί να αρρωστήσετε. Δεδομένου ότι τα περισσεύματα του εστιατορίου βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου για ένα χρονικό διάστημα ενώ επιστρέφετε στο σπίτι, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πάνω τους και να πολλαπλασιαστούν.

Επιπλέον, ορισμένα υπολείμματα εστιατορίων έχουν μέσα τους μια ποικιλία διαφορετικών ομάδων τροφίμων και όλα έχουν διαφορετικές ημερομηνίες λήξης, οπότε για λόγους ασφαλείας είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε εντός τριών έως τεσσάρων ημερών.

  • Ωμά ψάρια

Αν πάρετε ωμό ψάρι από το τοπικό σας ιχθυοπωλείο, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι αυτό αποθηκεύεται σε στρώμα πάγου που δεν λιώνει. Αν είναι ξηρό ή πολτώδες, είναι πιθανότατα παλιό και δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Μόλις τα πάρετε στο σπίτι, τα θαλασσινά θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σας για μόλις μία ή δύο ημέρες προτού τα μαγειρέψετε ή τα μεταφέρετε στην κατάψυξη, σύμφωνα με τις οδηγίες των Αμερικανικών Υπηρεσιών Τροφίμων και Φαρμάκων. Αν τα θαλασσινά χαλάσουν, θα μυρίσετε ξινές, ή αμμωνιακές οσμές, οι οποίες γίνονται εντονότερες μετά το μαγείρεμα, και οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν να τα απορρίψετε άμεσα.

  • Φυλλώδη λαχανικά

Μπορεί να είχατε καλές προθέσεις όταν αγοράσατε εκείνη τη μεγάλη σακούλα σπανάκι. Αλλά αν σας παίρνει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να τα καταναλώσετε, προσέξτε την ημερομηνία λήξης (αν και εφόσον δεν τα έχετε αγοράσει χύμα). Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, θα έχουν πικρή γεύση μετά τη λήξη τους και φτιάχνοντας μια σαλάτα με τα ληγμένα χόρτα κινδυνεύετε να πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Αν τα λαχανικά σας πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους, χρησιμοποιήστε μερικά σε μια συνταγή πράσινου smoothie.

  • Ξηροί καρποί

Επειδή οι ξηροί καρποί είναι τόσο πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, τείνουν να σαπίζουν γρήγορα. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί διατηρούνται περίπου τέσσερις έως έξι μήνες σε θερμοκρασία δωματίου, όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό μέρος.

Όταν τα έλαια οξειδώνονται, ο ξηρός καρπός παράγει μια πικρή ή ξινή γεύση, που σας ενημερώνει ότι έχει ταγγίσει.

  • Έλαια μαγειρέματος

Η διάρκεια ζωής του μαγειρικού λαδιού είναι συνήθως ένα έτος, αν παραμείνει στο ράφι χωρίς να ανοίξει η συσκευασία και περίπου έξι μήνες όταν είναι ανοιχτή. Συνίσταται η αποθήκευση των μαγειρικών ελαίων σε σκούρο γυαλί μακριά από το φως και τη θερμότητα. Αν έχει πικρή γεύση, είναι χαλασμένο και πρέπει να πεταχτεί.

Επίσης, τα μη επεξεργασμένα έλαια, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χάνουν τις ευεργετικές πολυφαινόλες τους καθώς παλιώνουν και η γεύση μπορεί επίσης να αλλοιωθεί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο