Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι ωθεί τους ανθρώπους στα εξαιρετικά καυτερά φαγητά; Επιστήμονες εξηγούν

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι ωθεί τους ανθρώπους στα εξαιρετικά καυτερά φαγητά; Επιστήμονες εξηγούν
spot_img

Για ποιο κίνδυνο προειδοποιούν οι ειδικοί.

    Είναι ορισμένοι άνθρωποι που αγαπούν τις έντονες γεύσεις όπως, καυτερό ή ξινό, παρόλο που τους δημιουργεί μια ενόχληση στο στόμα. Είτε είναι το πικάντικο που αναζητούν, είτε είναι φλογερό είτε ξινό, οι άνθρωποι μπορούν να παρασυρθούν στον αντιληπτό κίνδυνο των ακραίων τροφών. Σύμφωνα με τους ειδικούς στο NbcNews, η εμπειρία διεγείρει μια αντίδραση μάχης ή φυγής κατά την οποία ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη, ορμόνες που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά. Αφού ο εγκέφαλος διαπιστώσει ότι όλα είναι ασφαλή, υπάρχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης για να ξεπεράσετε μια επικίνδυνη κατάσταση.

    «Αυτές οι προκλήσεις προσελκύουν πραγματικά τους ανθρώπους που έχουν αυτή την ψυχολογική συγγένεια, τύπους συμπεριφορών που αναζητούν αίσθηση, αναζητούν ανταμοιβή. Επομένως, όσο πιο επικίνδυνο είναι, τόσο πιο συναρπαστικό είναι», δήλωσε η Elisa Trucco, διευθύντρια του Εργαστηρίου Έρευνας για την Υγεία των Εφήβων και των Παιδιών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο NbcNews.

   Τόσο τα ξινά όσο και τα πικάντικα φαγητά δημιουργούν επώδυνες αντιδράσεις, αν και ενεργοποιούν διαφορετικά νεύρα στο σώμα. Όταν το σάλιο διασπά τα πικάντικα τρόφιμα, η καψαϊκίνη ταξιδεύει στο λαιμό, τη μύτη και τον οισοφάγο και ενεργοποιεί τα νεύρα που εμπλέκονται στην αίσθηση της αφής, δήλωσε ο Robert Pellegrino, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Monell Chemical Senses Center στη Φιλαδέλφεια, στο NbcNews. Ο πόνος που ακολουθεί είναι παρόμοιος με το άγγιγμα μιας ζεστής σόμπας. «Μπορείς να νιώθεις μπαχαρικό παντού», είπε ο Pellegrino.

   Από την άλλη, η ξινίλα ενεργοποιεί τα γευστικά νεύρα. Όταν οι άνθρωποι τρώνε όξινα τρόφιμα, το σώμα ξεκινά μια αντίδραση πόνου επειδή ανιχνεύει μια όξινη ουσία που θα μπορούσε να είναι επιβλαβής εάν καταποθεί. Και στις δύο περιπτώσεις, ο εγκέφαλος μπορεί να παρακάμψει την αρχική αντίδραση πόνου. Ο Paul Rozin, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αποδίδει αυτή την παράκαμψη στην ικανότητα των ανθρώπων να διακρίνουν μεταξύ σοβαρού και «καλοήθους» πόνου. Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων μπαχαρικών είναι γενικά ασφαλής, είπε, αλλά ακόμα κι έτσι, το σώμα το αντιμετωπίζει ως απειλή για την υγεία.”Εκεί έρχεται η ευχαρίστηση, από το γεγονός ότι παρακάμπτετε το σήμα του σώματός σας να μην το κάνετε αυτό”, είπε η Rozin.

    Ενώ όλες αυτές οι ορμόνες για την καλή αίσθηση μπορεί να ικανοποιήσουν τις λιγούρες ορισμένων ατόμων, οι ακραίες διατροφικές προκλήσεις έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις εν μέσω πολλών θανατηφόρων περιστατικών. Πέρυσι, ένας έφηβος πέθανε στη Μασαχουσέτη αφού προσπάθησε να φάει ένα τσιπ τορτίγιας γεμάτο με εκχύλισμα πιπεριού τσίλι για μια πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα εξαιρετικά όξινα φαγητά μπορούν επίσης να έχουν επιβλαβείς συνέπειες: Τον Απρίλιο, ένα 10χρονο κορίτσι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη εγκαύματα στο λαιμό του μετά την κατάποση πολύ ξινής καραμέλας που είδε σε ένα βίντεο TikTok.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Columbia, oι υψηλές δόσεις καψαϊκίνης μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό της καρδιάς ή ανώμαλο καρδιακό παλμό (δυσρυθμία), που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη σε σχέση με τις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ειδήσεις, αλλά είναι πιθανό η έκθεση στην καψαϊκίνη να είναι θανατηφόρα, αν και είναι εξαιρετικά σπάνια.

    Ο Δρ Edwin McDonald, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, τόνισε ότι ενώ τα πικάντικα και όξινα τρόφιμα είναι ασφαλή με μέτρο, τα ακραία μπαχαρικά θα μπορούσαν να σημαίνουν μια επίσκεψη στο νοσοκομείο. Επίσης οι ακραίες διατροφικές προκλήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για όσους πάσχουν από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το άσθμα, είπε ο Δρ Chantel Strachan, παθολόγος εσωτερικής ιατρικής και επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Columbia. 

   Λόγω της αβεβαιότητας, ο Strachan συμβούλεψε να σκεφτείτε δύο φορές πριν από τη συμμετοχή σε κάποια τέτοιου είδους πρόκληση και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εκ των προτέρων. «Δυστυχώς, συνήθως ανακαλύπτουμε μετά από μια πρώτη προσπάθεια πώς αντιδράτε σε αυτές τις ουσίες», είπε. Τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό και η Trucco είπε ότι οι γονείς θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο