Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνο αρσενικό σε Ιταλικό ρύζι – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνο αρσενικό σε Ιταλικό ρύζι - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Ρύζι από την Ιταλία ανακλήθηκε στη Σλοβενία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό.

Οι αρχές της Σλοβενίας ειδοποίησαν σήμερα το Ευρωπαϊκό σύστημα RASFF για πιθανό κίνδυνο από την υπέρβαση της οριακής τιμής για τον ρύπο αρσενικό σε ρύζι προέλευσης Ιταλίας.

H Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σλοβενίας (UVHVVR) ενημερώθηκε από την αρμόδια επιχείρηση τροφίμων για τα αποτελέσματα των δικών της ελέγχων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν υπέρβαση της προβλεπόμενης οριακής τιμής για μόλυνση ρυζιού με αρσενικό.

Ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων έχει κινήσει τη διαδικασία απόσυρσης/ανάκλησης. Πρόκειται για ρύζι Arborio Mercator του 1 kg παρτίδα L:P24060C25, ημερομηνία Best before 27.06.2026, με κωδικό EAN: 3838900952887. Στο ρύζι βρέθηκε αρσενικό σε ποσότητα 0,188 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0,15 mg/kg.

Προμηθευτής του ρυζιού που πωλείται από τα σουπερμάρκετ Mercator doo είναι η Ιταλική εταιρεία Curti SRL Con Socio Unico, Italy. Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν την επίμαχη παρτίδα τροφίμων, αλλά να την επιστρέψουν στον τόπο αγοράς ή να την πετάξουν.

To ανόργανο αρσενικό είναι η πιο τοξική μορφή αρσενικού και μπορεί να εισέλθει στα φυτικά τρόφιμα από το έδαφος, την ατμόσφαιρα ή το νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση. Στον άνθρωπο, το iAs απορροφάται γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό (45%-80%) μετά την κατάποση, κατανέμεται ευρέως στο σώμα σε όλα σχεδόν τα όργανα.

 Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η χρόνια πρόσληψη iAs μέσω διατροφής ή το πόσιμου νερού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών δυσμενών εκβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα. Η χρόνια έκθεση σε iAs σχετίζεται με αυξημένη βλάβη του DNA (σπάσεις DNA και οξειδωτικά επαγόμενες τροποποιήσεις της βάσης του DNA) και κλαστογονικά συμβάντα σε σωματικά κύτταρα από εκτεθειμένα άτομα. Για αυτό και το 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο κανονισμό για  τη μείωση της παρουσίας αρσενικού στα τρόφιμα

Η τελευταία αξιολόγηση κινδύνου για το αρσενικό που έγινε τον Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων έδειξε πως το ρύζι και τα ψάρια είναι οι υψηλότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην έκθεση σε αρσενικό στην ανθρώπινη διατροφή. Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε αρσενικό σε ορισμένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους λόγω διάρροιας, η οποία προσδιορίστηκε ως η κρίσιμη επίδραση στην υγεία. Μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση αύξησε την εμφάνιση όγκων ουροδόχου κύστης, η οποία προσδιορίστηκε ως η κρίσιμη επίδραση στην υγεία. Υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι προκαλεί καρκίνο και η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό να είναι γονιδιοτοξική.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Whistleblowing: Ο νόμος που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα… “αγνοείται η τύχη του”

Η προστασία των προσώπων που τολμούν να κάνουν τη διαφορά στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο