Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το νερό και ο τουρισμός

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο νερό και ο τουρισμός
spot_img

Απλά βήματα για την αύξηση του οικονομικού οφέλους από τον τουρισμό στα νησιά.

Διάβασα στην ΕΦΣΥΝ πριν από λίγες μέρες ένα εξαιρετικό άρθρο της κ. Παντελαίου σχετικά με το νερό στις Κυκλάδες. https://www.efsyn.gr/nisides/442944_polytimo-nero-ton-kykladon

Το άρθρο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον ΕΟΤ, τον περιφερειάρχη Κυκλάδων αλλά και όλους που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον τουρισμό στη χώρα μας.

Με καταλύτη αυτό το άρθρο, θα ήθελα να καταθέσω σήμερα τον εξής προβληματισμό.

Ο υπερπληθυσμός των Κυκλάδων το καλοκαίρι είναι κατάρα!

Μιας και δεν είμαστε σε θέση να τραβήξουμε ποιοτικό τουρισμό, ελκύουμε μιλιούνια τουριστών.

Αλλά αν κάνουμε απλά μαθηματικά θα δούμε εύκολα πώς αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί.

Αντί να έχουμε σε ένα νησί 1.000 τουρίστες που “αφήνουν” (ας πούμε €1.000 ανά εβδομάδα για διαμονή και διατροφή), δηλαδή €1.000.000 μέσα σε μια εβδομάδα, τι θα λέγατε να έχουμε 500 τουρίστες που θα “αφήνουν” €2.000 την εβδομάδα;

Μείωση κατά 50% του αριθμού τουριστών!

Πώς θα γίνει αυτό το μαγικό;

Μα με συντονισμένες κινήσεις που θα παρέχουμε εξαιρετικά καταλύματα και φαγητό υψηλού επιπέδου που δεν θα συνοδεύεται με house wine αλλά με τα κρασιά που αναφέραμε την Παρασκευή.

Δεν είναι αδύνατο, ούτε και τόσο δύσκολο. Απλά, πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες και οι οργανωτές κρουαζιέρων.

Κλείνω με μια προσωπική εμπειρία από το 2016, όταν πήγαμε μια τετραήμερη κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά, πιάσαμε και Σαντορίνη. Μιας και η Σαντορίνη, δεν έχει λιμάνι για να δέσει ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, η αποβίβασή μας έγινε με βάρκες… Και είχαμε στην διάθεσή μας μόνο λίγα λεπτά, ίσα ίσα να φάμε ένα παγωτό με θέα την Καλντέρα. Χιλιάδες τουριστών που προκάλεσαν χάος στα Φυρά και άφησαν μόνο λίγα ευρώ ο καθένας τους! Έτσι, ούτε η τοπική οικονομία μπορεί να ανθήσει αλλά και ούτε οι τουρίστες να έχουν μια όμορφη ανάμνηση…

Αυτό τον τουρισμό των λίγων ευρώ θέλουμε;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο