Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το νερό και ο τουρισμός

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο νερό και ο τουρισμός
spot_img

Απλά βήματα για την αύξηση του οικονομικού οφέλους από τον τουρισμό στα νησιά.

Διάβασα στην ΕΦΣΥΝ πριν από λίγες μέρες ένα εξαιρετικό άρθρο της κ. Παντελαίου σχετικά με το νερό στις Κυκλάδες. https://www.efsyn.gr/nisides/442944_polytimo-nero-ton-kykladon

Το άρθρο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον ΕΟΤ, τον περιφερειάρχη Κυκλάδων αλλά και όλους που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον τουρισμό στη χώρα μας.

Με καταλύτη αυτό το άρθρο, θα ήθελα να καταθέσω σήμερα τον εξής προβληματισμό.

Ο υπερπληθυσμός των Κυκλάδων το καλοκαίρι είναι κατάρα!

Μιας και δεν είμαστε σε θέση να τραβήξουμε ποιοτικό τουρισμό, ελκύουμε μιλιούνια τουριστών.

Αλλά αν κάνουμε απλά μαθηματικά θα δούμε εύκολα πώς αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί.

Αντί να έχουμε σε ένα νησί 1.000 τουρίστες που “αφήνουν” (ας πούμε €1.000 ανά εβδομάδα για διαμονή και διατροφή), δηλαδή €1.000.000 μέσα σε μια εβδομάδα, τι θα λέγατε να έχουμε 500 τουρίστες που θα “αφήνουν” €2.000 την εβδομάδα;

Μείωση κατά 50% του αριθμού τουριστών!

Πώς θα γίνει αυτό το μαγικό;

Μα με συντονισμένες κινήσεις που θα παρέχουμε εξαιρετικά καταλύματα και φαγητό υψηλού επιπέδου που δεν θα συνοδεύεται με house wine αλλά με τα κρασιά που αναφέραμε την Παρασκευή.

Δεν είναι αδύνατο, ούτε και τόσο δύσκολο. Απλά, πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες και οι οργανωτές κρουαζιέρων.

Κλείνω με μια προσωπική εμπειρία από το 2016, όταν πήγαμε μια τετραήμερη κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά, πιάσαμε και Σαντορίνη. Μιας και η Σαντορίνη, δεν έχει λιμάνι για να δέσει ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, η αποβίβασή μας έγινε με βάρκες… Και είχαμε στην διάθεσή μας μόνο λίγα λεπτά, ίσα ίσα να φάμε ένα παγωτό με θέα την Καλντέρα. Χιλιάδες τουριστών που προκάλεσαν χάος στα Φυρά και άφησαν μόνο λίγα ευρώ ο καθένας τους! Έτσι, ούτε η τοπική οικονομία μπορεί να ανθήσει αλλά και ούτε οι τουρίστες να έχουν μια όμορφη ανάμνηση…

Αυτό τον τουρισμό των λίγων ευρώ θέλουμε;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Food crime: Τι έδειξε νέα έκθεση για τους τύπους εγκλήματος στα τρόφιμα

Στρατηγική αξιολόγηση του εγκλήματος κατά των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο