Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι.
Η περίοδος αιχμής των ντομάτων είναι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και τότε είναι η εποχή που πρέπει να αναζητήσετε τις πιο φρέσκες στις λαϊκές αγορές ή στα σούπερ μάρκετ.
Ορισμένα λαχανικά είναι ιδανικά για ψυγείο (π.χ. πράσινα φασολάκια, αρακάς, κολοκυθάκια, καρότα, σπαράγγια κ.λπ.), ενώ άλλα λιγότερο. Οι ντομάτες είναι ένα από αυτά τα λαχανικά. Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, η οποία φτάνει το 95%.
Μπορείτε βεβαίως να βάλετε στο ψυγείο τις ντομάτες, αλλά οι κόκκινοι καρποί δεν θα είναι πλέον κατάλληλοι για άμεση κατανάλωση. Μετά την απόψυξη, δεν θα βρείτε παχουλές, σφιχτές ντομάτες, αλλά μάλλον μια άγευστη πολτώδη μάζα. Ωστόσο, αυτές μπορούν εύκολα να μεταποιηθούν σε σάλτσες ή σούπες.
Όταν επιλέγετε ντομάτες που θα βάλετε στο ψυγείο, αναζητήστε αυτές που είναι σφικτές και με πλούσιο χρώμα. Θα πρέπει να μην είναι χτυπημένες, να είναι βαριές για το μέγεθός τους και να έχουν άρωμα. Οι ώριμες ντομάτες θα πρέπει να υποχωρούν ελάχιστα στην πίεση της παλάμης.
Εάν θέλετε να καταψύξετε ολόκληρες τις ντομάτες, είναι καλύτερο να τις ξεφλουδίσετε πρώτα. Αυτό συμβαίνει επειδή το υγρό της ντομάτας διαστέλλεται στην κατάψυξη και η φλούδα σκάει.
Για να αφαιρέσετε τη φλούδα, κάντε μια εγκάρσια τομή στο κάτω μέρος της ντομάτας, βάλτε την σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, βουτήξτε την για λίγο σε παγωμένο νερό. Η φλούδα μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί εύκολα.
Αν αποθηκεύσετε τις ντομάτες σωστά, μπορεί να μην χρειαστεί καν να τις καταψύξετε. Μπορούν να διατηρηθούν έως και 14 ημέρες.
Συνοψίζοντας, το ψυγείο είναι ένα κρύο περιβάλλον για το ευαίσθητο αυτό λαχανικό, καθώς “αισθάνεται πιο άνετα” σε θερμοκρασίες 12 έως 16 βαθμών. Είναι προτιμότερο να αποθηκεύετε τις ντομάτες ακάλυπτες, ώστε να παίρνουν αρκετό οξυγόνο. Τέλος, οι άγουρες ντομάτες μπορούν να ωριμάσουν σε ένα φωτεινό, ζεστό μέρος.