Σε τι ποσότητες και με ποιες προϋποθέσεις βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος
Μια δυναμωτική ώθηση καφεΐνης φαντάζει απαραίτητη μετά το πρωινό ξύπνημα και αποτελεί ενεργοποιητικό σκούντημα κατά την απογευματινή ύφεση που παρουσιάζει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο καφές με μέτρο και εφόσον διατηρείται η προσθήκη ζάχαρης στο ελάχιστο μπορεί πραγματικά να ενισχύει την υγεία μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Ο Justin Stebbing, καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος .
«Ο καφές περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για τη συνολική υγεία. Ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ παρέχει μικρές ποσότητες βιταμινών Β – ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, θειαμίνη και νιασίνη – καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο».
Ο καφές μπορεί επίσης να είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ενώσεων που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από την καθημερινή βλάβη. Ο καθηγητής Stebbing ισχυρίζεται ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από την κατανάλωση καφέ παρά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Δείτε λοιπόν αναλυτικά τι μπορεί να κάνει ο καφές και να ωφελήσει την υγεία σας:
1. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών
Σύμφωνα με τον καθηγητή Stebbing, η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. «Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και όταν κάποιος έχει μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς , ο καφές δεν είναι επιβλαβής, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα”, ισχυρίζεται ο καθηγητής.
2. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Η καθημερινή λήψη καφεΐνης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 , λέει ο καθηγητής Stebbing. «Ο καφές μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τη γλυκόζη». Ο καθηγητής επεσήμανε έρευνα που δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο καφέ έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη θα μπορούσαν να ζήσουν περισσότερο, αντικαθιστώντας την κατανάλωση ζάχαρης με τσάι και καφέ .
3. Βοηθά στην προστασία του ήπατος
Τα οφέλη του καφέ φαίνεται να επεκτείνονται σε όλο το σώμα, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει και στη διατήρηση της υγείας του ήπατος. Ο καθηγητής Stebbing εξήγησε, ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν «σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος ». Αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ σας μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
4. Μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου
Ο καρκίνος του ήπατος δεν είναι η μόνη μορφή της νόσου από την οποία ο καφές θα μπορούσε να σας προστατεύσει. Έχει συνδεθεί επίσης με μειωμένο κίνδυνο αρκετών άλλων τύπων καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου και της μήτρας, σημείωσε ο καθηγητής Stebbing.
5. Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
Η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συνέχισε ο καθηγητής Stebbing. Αυτό περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον – όπου τμήματα του εγκεφάλου καταστρέφονται προοδευτικά – και η άνοια , η οποία προκαλεί απώλεια μνήμης και εγκεφαλικής λειτουργίας. «Η καφεΐνη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον και μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από την πάθηση να διαχειριστούν καλύτερα τις κινήσεις τους», δήλωσε ο καθηγητής.
6. Θα μπορούσε να ενισχύσει την ψυχική υγεία
Ο πρωινός καφές σου φέρνει θετικά συναισθήματα; «Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης , με ορισμένα ευρήματα να υποδεικνύουν 20% μειωμένο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αυτοκτονιών», πρόσθεσε ο καθηγητής.
7. Βοηθά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
«Με όλα αυτά τα οφέλη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν καφέ τείνουν να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν πίνουν», κατέληξε ο καθηγητής Stebbing, αναφερόμενος σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 400.000 ανθρώπους, και η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ για 12 έως 13 χρόνια, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.