Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι φαγητό έφαγε ο Gagarin στο διάστημα για πρώτη φορά;

ΑρχικήΝέαΤι φαγητό έφαγε ο Gagarin στο διάστημα για πρώτη φορά;
spot_img

Ποιες τροφές απαγορεύονται στο διάστημα και γιατί.

    Το 1961, ο κοσμοναύτης Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο διάστημα, ολοκληρώνοντας μια μόνο τροχιά της Γης σε 108 λεπτά. Η διαστημική κάψουλα Vostok 1 του Gagarin στοιβαζόταν με προμήθειες 13 ημερών σε περίπτωση που ο οπισθόδρομος αποτύγχανε και έπρεπε να περιμένει τη φυσική τροχιακή διάσπαση να επιστρέψει στη Γη, αλλά αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσει το φαγητό στο διάστημα. 

   Παρά τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στον “Comet Vomit” πίσω στη Γη, οι επιστήμονες δεν ήξεραν με βεβαιότητα εάν βασικές λειτουργίες όπως το μάσημα και η κατάποση θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στη μικροβαρύτητα. Μια ζωτικής σημασίας παράμετρος ήταν το «χωρίς ψίχουλα», οπότε η λύση ήταν τα τρόφιμα που θα μπορούσαν να γίνουν πάστα και να τοποθετηθούν σε ένα μεταλλικό σωλήνα τύπου οδοντόκρεμας.

   Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε τροχιά για λιγότερο από δύο ώρες, ο Γκαγκάριν είχε στην πραγματικότητα δύο γεύματα. Το κυρίως πιάτο ήταν πουρές από μοσχαρίσιο κρέας και συκώτι και μετά είχε ένα σωληνάριο με σάλτσα σοκολάτας για επιδόρπιο. Επειδή οι επιστήμονες δεν γνώριζαν εκείνη την εποχή την επίδραση της μικροβαρύτητας στους ανθρώπους, δεν ήθελαν να ρισκάρουν τον Gagarin να χάσει τις αισθήσεις του, έτσι η κάψουλα ελεγχόταν από το έδαφος με έναν κωδικό για να μεταβεί σε χειροκίνητο έλεγχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλάμβανε εάν η πέψη πήγαινε στραβά, αλλά με το πρώτο γεύμα σε τροχιά, ο Γκαγκάριν απέδειξε ότι ήταν ασφαλές να φάει κανείς στο διάστημα.

  Αυτό που έγινε σαφές, καθώς όλο και περισσότεροι αστροναύτες πήγαιναν στο διάστημα και έμεναν εκεί για περισσότερο, είναι ότι η αίσθηση της γεύσης μας μπορεί να αλλάξει μία φορά στη μικροβαρύτητα. Τα σωματικά υγρά μετατοπίζονται προς το κεφάλι σας και μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των οσφρητικών συστατικών στη γεύση του φαγητού, λίγο σαν να τρώτε με κρύο.

Από την εποχή του Gagarin, υπήρξαν αλλαγές και βελτιώσεις στο τι τρώνε και πίνουν οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες σε τροχιά. Η εποχή του «παγωτού αστροναύτης» έχει περάσει. Όχι μόνο οι αστροναύτες μπορούν να παραδίδουν πίτσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά μπορούν επίσης να ψήσουν μπισκότα στον ISS. Μπορείτε ακόμη και να πάρετε έναν εσπρέσο χάρη σε ένα ειδικό φλιτζάνι για να τον πιείτε στη μικροβαρύτητα. Οι επιστήμονες δοκίμασαν ακόμη και γενναία εάν είναι δυνατό να τηγανιστούν τρόφιμα στη μικροβαρύτητα. Οι δοκιμές διεξήχθησαν προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια ειδική φριτέζα σε ένα παραβολικό επίπεδο που προσομοιώνει την έλλειψη βαρύτητας και έδειξαν ότι είναι απολύτως δυνατό να τηγανίσετε τα πράγματα στη μικροβαρύτητα με το σωστό εξοπλισμό.

   Ωστόσο, ο κανόνας “χωρίς ψίχουλα” εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση, καθώς τρόφιμα όπως πατατάκια ή ψωμί δεν μπορούν να καταναλωθούν στο διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ψίχουλα που θα καταλήξουν να επιπλέουν, μπορεί να φράξουν τους αεραγωγούς.

  Άλλα τρόφιμα που δεν μπορούν να καταναλωθούν στο διάστημα περιλαμβάνουν:

  • Το αλκοόλ γιατί μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο των αστροναυτών και τη συμπεριφορά τους αφήνοντάς τους χωρίς διανοητική διαύγεια για να λάβουν έξυπνες αποφάσεις.
  • Το αλάτι και το πιπέρι και άλλα μπαχαρικά και καρυκεύματα σε κόκκους μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο χάος στη μικροβαρύτητα. Υπάρχει κίνδυνος να φράξουν τους αεραγωγούς, να μολύνουν τον εξοπλισμό ή να κολλήσουν στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη ενός αστροναύτη.
  • Τα ανθρακούχα αναψυκτικά καθώς δρουν διαφορετικά στο διάστημα από ότι στη Γη. Ως αποτέλεσμα, οι φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα δεν διαφεύγουν από το ποτό και παραμένουν μέσα στο υγρό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία.
  • Astronaut Ice Cream γιατί είναι αφυδατωμένο και εύθρυπτο. Παρεμβαίνει σε ευαίσθητο εξοπλισμό και δημιουργεί ένα σκονισμένο περιβάλλον στη μικροβαρύτητα.
  • Τα ψάρια είναι τόσο μυρωδάτα, και η μυρωδιά παγιδεύει για μέρες στο διαστημόπλοιο. Επιπλέον, τα ψάρια δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (οι γαρίδες αποξηραμένες με κατάψυξη θα ήταν μια εξαίρεση).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο