ΑρχικήΝέαΑπαγορεύεται τελικά ο καφές στο αυτοκίνητο; Τι αναφέρει η διάταξη του Κ.Ο.Κ

Απαγορεύεται τελικά ο καφές στο αυτοκίνητο; Τι αναφέρει η διάταξη του Κ.Ο.Κ

2 λεπτά ανάγνωσης

Καφές… τέλος από το αυτοκίνητο;

Σε σημερινή ανακοίνωση του το κόμμα των Σπαρτιατών επαναφέρει στη Βουλή ένα ζήτημα που έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες: “Τέλος ο καφές στο αυτοκίνητο”.

- Advertisement -

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Βρέθηκε ο τρόπος για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα. Και δεν είναι άλλος από την επιβολή βαρύ προστίμου, 100 ευρώ, αν πιαστεί ο οδηγός να πίνει καφέ, για να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και να μην απασχολείται με ακουστικά, κινητό τηλέφωνο και διάφορα άλλα.»

Τι ισχύει όμως;

- Advertisement -

Η παράγραφος 2, του άρθρου 13 του Κ.Ο.Κ, αναφέρει τα εξής:

Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγού για τριάντα ημέρες.

Στο άρθρο ξεκαθαρίζεται η αναγκαιότητα να υπάρχει πλήρης ελευθερία των κινήσεων του οδηγού, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα κρατά στο χέρι που θα τον αποσπάσει, πέρα από τα ακουστικά και το κινητό. Εναπόκειται στη κρίση των ελεγκτών της τροχαίας αν θα επιβληθεί πρόστιμο σε οδηγό που βρεθεί να κρατά στο ένα χέρι καφέ, νερό, κινητό κλπ.

Φυσικά αυτό αφορά διάταξη που ισχύει τυπικά από το 1999 (με μικρές τροποποιήσεις τα επόμενα χρόνια), άσχετα αν και όπως τα περισσότερα άρθρα του Κ.Ο.Κ δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Συσκευασίες Delivery: Μπορεί να καταναλώνουμε έως 3.478 μικροπλαστικά τον χρόνο

Νέα επιστημονική μελέτη υπολογίζει την ετήσια πρόσληψη μικροπλαστικών από συσκευασίες delivery και εξετάζει τα υλικά που απελευθερώνουν περισσότερα σωματίδια.

216 κρούσματα σαλμονέλωσης σε τέσσερις χώρες από ντομάτες – Σύνδεση με εισαγωγές από το Μαρόκο

Τα φρέσκα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες επιδημίες όταν εμφανίζεται μόλυνση εντός των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων

Ευρωπαϊκός συναγερμός μετά από καταγγελία για νεκρό βάτραχο σε έτοιμη σαλάτα – Κίνδυνοι για την υγεία και συστάσεις

Τι αποκαλύπτουν επιστημονικές μελέτες για την παρουσία αμφιβίων σε έτοιμες σαλάτες και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.