Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνα: Αύξηση καρκίνων λόγω παχυσαρκίας

ΑρχικήυγείαΚίνα: Αύξηση καρκίνων λόγω παχυσαρκίας
spot_img

Τι δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας δεκαπενταετίας.

   Με ανησυχητικό ρυθμό αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία, στους νέους κινέζους, ενώ οι καρκίνοι που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία παρέμειναν σταθεροί, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Cell Press, Med. Η αύξηση αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για καλύτερες πολιτικές δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας στην Κίνα.

   Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση του ποσοστού, 3,6% κάθε χρόνο μεταξύ 2007 και 2021. «Εάν δεν αλλάξουμε δραστικά την επιδημία της παχυσαρκίας, τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να αυξάνονται», λέει ο Jin-Kui Yang, ο αντίστοιχος συγγραφέας της εφημερίδας και ενδοκρινολόγος στο Capital Medical University του Πεκίνου. «Θα επιβαρύνει πολύ την οικονομία και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας».

   Ο καρκίνος παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Κίνα, με τον καρκίνο του πνεύμονα να είναι ο πιο κοινός τύπος. Ωστόσο, οι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του θυρεοειδούς, αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία σύντομα θα ξεπεράσει το κάπνισμα και θα γίνει ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. «Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχυσαρκίας μεταξύ των Κινέζων παιδιών και εφήβων πλησιάζουν τα ποσοστά των ΗΠΑ παρά τις πολυετείς προσπάθειες δημόσιας υγείας που επικεντρώθηκαν κυρίως στην ευαισθητοποίηση», λέει ο Yang.

   Ο Yang και η ομάδα του ανέλυσαν όλους τους νεοδιαγνωσθέντες καρκίνους στην Κίνα μεταξύ 2007 και 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 651.000 περιπτώσεις καρκίνου, με περίπου το 48% να αναγνωρίζεται ως ένας από τους 12 καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία που αναγνωρίζονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

  Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία αυξήθηκε πιο γρήγορα καθώς η ηλικιακή ομάδα γινόταν νεότερη. Για τα άτομα ηλικίας 60 έως 65 ετών, τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 1,6% ετησίως, ενώ, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 15% ετησίως μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 έως 29 ετών. Επιπλέον, τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2001 είχαν 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1962 και 1966.

   Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού, του θυρεοειδούς, των νεφρών και της μήτρας ήταν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία μεταξύ των νέων. «Η τάση είναι συνεπής με τα αυξανόμενα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας μεταξύ των νέων στην Κίνα», λέει ο Yang.

  Η υιοθέτηση ενός δυτικοποιημένου τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος και αλκοόλ, συνέβαλε στον αυξημένο επιπολασμό της παχυσαρκίας στην Κίνα. Από το 2019, το 34% των Κινέζων ενηλίκων ήταν υπέρβαροι και το 16% ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, οι οποίοι παρουσιάζουν ακόμη ταχύτερες αυξήσεις στα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Η ομάδα προέβλεψε ότι, χωρίς επιθετικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην Κίνα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο