Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες τροφίμων δημιουργούν (επιτέλους) υγιεινά πατατάκια

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμονες τροφίμων δημιουργούν (επιτέλους) υγιεινά πατατάκια
spot_img

Ομάδα ερευνητών στο Michigan State University (MSU) έχει αναπτύξει μια γενετικά τροποποιημένη πατάτα που μπορεί να παράγει πιο υγιεινά, υψηλότερης ποιότητας πατατάκια.

Η πατάτα Kal91.3 εκτρέφεται από μια ποικιλία πατάτας MSU που ονομάζεται Kalkaska. Η πρόσφατα αναπτυγμένη πατάτα μπορεί να αποθηκευτεί σε δροσερές θερμοκρασίες για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς σακχαρόζη, την ένωση που αποθηκεύεται συνήθως στις πατάτες, και μεταρέπεται σε αναγωγικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Χωρίς τόσα πολλά αναγωγικά σάκχαρα, το μαύρισμα και η καραμελοποίηση μπορούν να ελαχιστοποιηθούν στην πατάτα Kal91.3, οδηγώντας σε πιο υγιεινά και υψηλότερης ποιότητας προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπς πατατάκια.

Η πατάτα Kal91.3 μπορεί επίσης να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικασίας καλλιέργειας χωρίς τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα απαιτούνται για τη διατήρηση της πατάτας κατά την αποθήκευση.

Η νέα πατάτα σύμφωνα με το USDA.3 αποδείχθηκε ότι δεν ενέχει αυξημένο κίνδυνο παρασίτων των φυτών σε σχέση με την αντίστοιχη συμβατικά εκτροφή, και έτσι εξαιρέθηκε από τους κανονισμούς βιοτεχνολογίας που επιβάλλει το USDA APHIS σε άλλα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Αυτή η είδηση σημαίνει, ότι οι ρυθμιστικές αρχές από το USDA APHIS κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πατάτα Kal91.3 θα μπορούσε να αναπτυχθεί και με παραδοσιακές τεχνικές αναπαραγωγής.

«Η αναπαραγωγή πατάτας είναι αρκετά δύσκολη επειδή χρειαζόμαστε τόσα πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά για να ευθυγραμμιστούμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμασταν μόνο ένα χαρακτηριστικό για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη στρατηγική βιοτεχνολογίας, καταφέραμε να μετατρέψουμε μια πατάτα που μας δημιουργούσε προβλήματα σε μια πατάτα που είναι πλέον εμπορικά πολύτιμη» δήλωσε ο Douches, καθηγητής στο Τμήμα Φυτικών Εδαφών και Μικροβιακών Επιστημών και διευθυντής του Προγράμματος Αναπαραγωγής και Γενετικής Πατάτας MSU.

Μετά από πολλαπλά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από το 2014-2015, ο Douches ανέπτυξε μια δομή παρεμβολής RNA (RNAi) που “σίγησε” την κενοτοπιώδη ιμβερτάση οξέος στις πατάτες Kalkaska.

Από το 2016-2023, ο Douches εξέτασε τα αγρονομικά χαρακτηριστικά της πατάτας Kal91.3 και διαπίστωσε ότι είχε καλό σχήμα, μέγεθος και ειδικό βάρος – τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε άμυλο σε σύγκριση με το νερό στην πατάτα.

Οι ερευνητές  συνεργάζονται τώρα με τους ηγέτες της βιομηχανίας πατάτας του Μίσιγκαν που είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στις ΗΠΑ, με το 70% να χρησιμοποιείται για πατατάκια,  για να αξιολογήσουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πατάτα Kal91.3 στη βιομηχανία παραγωγής τσιπς.

“Όχι μόνο η πατάτα Kal91.3 έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά θα μπορούσε επίσης να καλλιεργηθεί χρησιμοποιώντας λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μειώνοντας έτσι τον περιβαλλοντικό κίνδυνο και το αποτύπωμα της διαδικασίας καλλιέργειας πατάτας”, δήλωσε η Kelly Turner, εκτελεστική διευθύντρια της Επιτροπής Βιομηχανίας Πατάτας του Μίσιγκαν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο