Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα ανάκληση για τα δημοφιλή σνακ Takis

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα ανάκληση για τα δημοφιλή σνακ Takis
spot_img

Τα σνακ Takis είναι ίσως τα προϊόντα με τις περισσότερες ανακλήσεις σε δεκάδες χώρες.

Η δημοφιλής επιλογή για τους λάτρεις των σνακ Takis, είναι ίσως τα προϊόντα με τις περισσότερες ανακλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο για την υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη που ήδη έχει οδηγήσει στον θάνατο έναν 14χρονο αλλά και της παρουσίας απαγορευμένων χρωστικών ουσιών.

Σήμερα η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Τσεχίας ανακάλεσε από την αγορά τα σνακ Takis fuego καυτερή πιπεριά τσίλι με τεχνητό άρωμα Tortilla chips. Ο λόγος είναι πως μετά από αναλύσεις της Κρατικής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων, διαπιστώθηκε πως περιέχουν συνθετική βαφή πάνω από το όριο καθώς και κίτρινη χρηστική Ε 110 η οποία δεν επιτρέπεται σε σνακ. Οι αρχές κατέταξαν τα σνακ Takis στην κατηγορία «επικίνδυνα τρόφιμα». Και η Νορβηγία έχει ανακαλέσει από όλα τα σουπερμάρκετ και καταστήματα της χώρας τα σνακ Takis, για τον ίδιο λόγο.

Η φωτογραφία του επικίνδυνου σνακ που ανακλήθηκε στην Τσεχία.

Το E110 είναι επίσης γνωστό ως Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, Food Yellow No. 5 ή FD&C Yellow No. 6. Το E110 είναι μια αζωχρωστική ουσία εγκεκριμένη για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων στην ΕΕ για ορισμένα τρόφιμα όπως τα μη θερμικά επεξεργασμένο κρέας, επεξεργασμένο ψάρι, μουστάρδα και σάλτσες, αρωματισμένα ποτά, κ.λπ. αλλά με τα ισχύοντα αντίστοιχα μέγιστα επίπεδα σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 1333 του 2008. Η χρήση αυτού του χρώματος (και λίγων άλλων) απαιτεί επίσης την πρόσθετη προειδοποίηση «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά” να εμφανίζεται στις ετικέτες όταν χρησιμοποιείται. Ωστόσο, η χρήση του δεν επιτρέπεται καθόλου σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Υπενθυμίζεται πως και τον Ιούνιο η Τσεχία εξέδωσε ανακοίνωση ανάκλησης για δύο είδη σνακ Takis. Τα Takis fuego picante και τα Takis blue heat, καθώς μετά απόεπίσημο έλεγχο της Κρατικής Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων, σε δύο σουπερμάρκετ διαπιστώθηκε η παρουσία της απαγορευμένης E 110 στο ένα και της συνθετικής χρωστικής FCF (Ε133) που δεν αναγραφόταν στη συσκευασία στο δεύτερο.

Τον Απρίλιο 11 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενημερώθηκαν από τη Μάλτα μέσω του  Ευρωπαϊκού Συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για 19 σνακ που ενέχουν πιθανό κίνδυνο για τους καταναλωτές καθώς περιέχουν απαγορευμένο πρόσθετο. Μεταξύ των σνακ ήταν και τα Takis.

Στην Ελλάδα τα σνακ Takis ανακλήθηκαν από την αγορά, τον Ιανουάριο του 2024 λόγω υψηλών επιπέδων καψαϊκίνης. «Τα υψηλά επίπεδο καψαϊκίνης μπορεί να έχουν συνέπειες για την υγεία, καθώς δύναται να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάψιμο στα μάτια και ερεθισμό στους βλεννογόνους» είχε τονίσει στην ανακοίνωση ανάκληση ο ΕΦΕΤ.

Τα Takis πρωτοκυκλοφόρησαν στο Μεξικό το 1999 από την Barcel, θυγατρική της Grupo Bimbo και εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004, στον Καναδά το 2015 και από τα τέλη του 2020 κυκλοφορούν δυναμικά στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η Barcel αρχικά σκόπευε να απευθύνει τα Takis προς την ισπανόφωνη αγορά σνακ, αλλά η δημοτικότητά τους εξαπλώθηκε γρήγορα σε εφήβους διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών μέσω κυρίως των social media.

Φτιάχνονται με την λογική των taquito, μικρές τορτίγιες που τυλίγονται σε ρολό και περιέχουν γέμιση, διατίθεται σε πολλές γεύσεις, με την πρώτη σε προτιμήσεις να είναι η γεύση chili-lime με την ονομασία Fuego, που πωλείται στις χαρακτηριστικές μοβ σακούλες. Εκτός από τα τσιπς καλαμποκιού, τα Takis έχουν στην αγορά μια σειρά από άλλα σνακ με τις ίδιες γευστικές γραμμές τσιπς πατάτας, corn stix, ποπ κορν και φιστίκια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο