Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα καλλυντικά και στην Ελλάδα – Μετά το σαμπουάν ανακλήθηκε αφρόλουτρο και γνωστό καλλυντικό προσώπου

ΑρχικήΝέαΕπικίνδυνα καλλυντικά και στην Ελλάδα – Μετά το σαμπουάν ανακλήθηκε αφρόλουτρο και γνωστό καλλυντικό προσώπου
spot_img

Ανακλήσεις επικίνδυνων ειδών προσωπικής φροντίδας από τον ΕΟΦ.

Μετά από πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου οι ανακλήσεις καλλυντικών προϊόντων και ειδών προσωπικής φροντίδας, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, κολόνιες, μωρομάντηλα, γαλακτώματα κτλ γίνονται κατά δεκάδες και τις καταγγελίες που δέχεται το Cibum, άρχισαν να κινητοποιούνται και οι Ελληνικές αρχές. Να σημειωθεί πως από την 1η έως τις 23 Αυγούστου έγιναν 309 ειδοποιήσεις για επικίνδυνα καλλυντικά από διάφορες χώρες στο ευρωπαϊκό RAPEX.

 Μετά την ανάκληση του σαμπουάν που περιείχε τρεις επικίνδυνες ουσίες , τώρα ο ΕΟΦ ανακάλεσε και γαλάκτωμα προσώπου. Ο λόγος είναι η παρουσία σε αυτά τα προϊόντα της ουσίας Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) που αναγράφεται και ως Lilial, η οποία έχει απαγορευτεί σε καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας, από το 2022. Η ουσία BMHCA μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, την υγεία του εμβρύου και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Λόγω ανησυχιών σχετικά με τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση του δέρματος, το lilial έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».

Η νέα ανάκληση αφορά στο προϊόν  CERA DI CUPRA LATTE DETERGENTE TONFICANTE, το οποίο είναι ένα καθαριστικό και τονωτικό γαλάκτωμα για την ώριμη επιδερμίδα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, σύμφωνα με τη λίστα συστατικών το εν λόγω προϊόν περιέχει την ουσία 2-(4-tert- butylbenzyl) propionaldehyde (BMHCA) (BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL) κατά παράβαση των διατάξεων του σχετικού Κανονισμού για τα Καλλυντικά Προϊόντα. Ο ΕΟΦ απαγόρευσε τη διάθεση και διακίνησή του, και κάλεσε τους διανομείς να το αποσύρουν άμεσα από την αγορά και να ενημερώσουν άμεσα τους πελάτες τους. Ταυτόχρονα πρέπει να τηρήσουν αρχείο με τις επιστροφές και τις ενημερώσεις για 5 χρόνια.

Επίσης τον Ιούλιο ανακλήθηκε και το αφρόλουτρο VICTOR cold titanium hair & body shower, που περιείχε, Lilial Butylphenylmethylpropiona.

Οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional. Εάν δεν υπάρχει ως συστατικό τα προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο