Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημοφιλής κολόνια με χημικά ευθύνεται για την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήυγείαΔημοφιλής κολόνια με χημικά ευθύνεται για την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Κάποιες χημικές ουσίες σε κολόνιες και είδη προσωπικής φροντίδας οδηγούν σε ενδοκρινικές διαταραχές και προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με μελέτη.

Τα κορίτσια που εκτίθενται σε ορισμένες χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα (EDC) μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν πιο νωρίς την εφηβεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Endocrinology, περιοδικό βασικής επιστήμης της Endocrine Society. Τα EDC μιμούνται, μπλοκάρουν ή παρεμβαίνουν σε ορμόνες στο ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.

Υπήρξε μια ανησυχητική τάση προς την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια, υποδηλώνοντας την επίδραση των χημικών ουσιών στο περιβάλλον μας. Η πρώιμη εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού.

«Διεξάγαμε μια ολοκληρωμένη εξέταση 10.000 περιβαλλοντικών ενώσεων με εκτεταμένες μελέτες παρακολούθησης χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν τον αναπαραγωγικό άξονα και η ομάδα μας εντόπισε αρκετές ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Natalie Shaw, MD. MMSc., του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) στο Durham, NC.

Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν το musk ambrette, το οποίο είναι ένα άρωμα που χρησιμοποιείται σε ορισμένα απορρυπαντικά, αρώματα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, και μια ομάδα των φαρμάκων που ονομάζονται χολινεργικοί αγωνιστές.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας», σημείωσε η Shaw. «Αλλά η ικανότητα αυτών των ενώσεων να διεγείρουν βασικούς υποδοχείς στον υποθάλαμο – τον ​​υποδοχέα ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης [GnRHR] και τον υποδοχέα κισπεπτίνης [KISS1R] — αυξάνει την πιθανότητα η έκθεση να ενεργοποιήσει πρόωρα τον αναπαραγωγικό άξονα στα παιδιά».

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το musk ambrette είναι δυνητικά ανησυχητικό επειδή μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ορισμένες μελέτες σε αρουραίους έχουν προτείνει ότι μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Οι καναδικοί και ευρωπαϊκοί κανονισμοί περιορίζουν τη χρήση του musk ambrette λόγω της πιθανής τοξικότητάς του και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αφαίρεσε το άρωμα από τη λίστα “γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή”. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στην αγορά σε ορισμένα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι, λόγω μεγάλης προσοχής, είναι σημαντικό για τους γονείς να χρησιμοποιούν μόνο προϊόντα προσωπικής φροντίδας για τα παιδιά τους που υπόκεινται σε ομοσπονδιακό έλεγχο», είπε ο Shaw.

Ως μέρος της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 10.000 είδη ενώσεων εγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων, περιβαλλοντικών χημικών ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής έναντι μιας ανθρώπινης κυτταρικής σειράς που υπερεκφράζει το GnRHR ή το KISS1R. Διαπίστωσαν ότι το musk ambrette αύξησε τον αριθμό των νευρώνων GnRH και την έκφραση GnRH.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο