Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φως LED: Η νέα προσέγγιση για τη διάσπαση των PFAS

ΑρχικήΕπιστήμηΦως LED: Η νέα προσέγγιση για τη διάσπαση των PFAS
spot_img

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο έχουν βρει μια νέα προσέγγιση για τη διάσπαση των PFAS.

Ο δεσμός άνθρακα-φθορίου που βρίσκεται στις ενώσεις PFAS (υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διασπαστεί. Αυτή η ανθεκτικότητα έχει οδηγήσει σε ευρεία χρήση αυτών των κατασκευασμένων χημικών ουσιών σε ιατρικά, βιομηχανικά και εμπορικά περιβάλλοντα.

Ωστόσο, αυτή η εγγενής σταθερότητα τα έχει επίσης καταστήσει δύσκολη την απόρριψή τους, και με την πάροδο του χρόνου, έχουν περάσει στο νερό, τον αέρα και το έδαφος σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η EPA αναφέρει ότι η έκθεση σε αυτές τις παραμένοντες ενώσεις μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου ή των αναπαραγωγικών προβλημάτων.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο (CSU) παρουσιάζουν ένα αποτελεσματικό φωτοκαταλυτικό σύστημα με βάση το φως LED που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για τη διάσπαση αυτών των βασικών δεσμών άνθρακα-φθορίου. Το σύστημα αποτελεί βελτίωση σε σχέση με τις παραδοσιακές χημικές διαδικασίες παρασκευής που συνήθως απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες για την επίτευξη παρόμοιων αποτελεσμάτων.

Ο καθηγητής Garret Miyake, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι η συμπληρωματική εμπειρογνωμοσύνη των ομάδων αυτών οδήγησε σε αυτό το διεπιστημονικό ερευνητικό εύρημα υψηλού αντίκτυπου.

«Η προσέγγισή μας είναι μια θεμελιώδης πρόοδος στην οργανική σύνθεση που επιτυγχάνει την ενεργοποίηση αυτών των δύσκολων δεσμών άνθρακα-φθορίου σε μια ποικιλία καταστάσεων», δήλωσε. «Η μέθοδός μας είναι πιο βιώσιμη και αποτελεσματική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση επίμονων ενώσεων στα πλαστικά, για παράδειγμα, εκτός από τις προφανείς χρήσεις γύρω από τα PFAS».

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν εκτεθεί σε PFAS αγγίζοντας ή τρώγοντας υλικά που τα περιέχουν. Μια κοινή πηγή έκθεσης είναι το πόσιμο νερό, αλλά οι ενώσεις μπορούν επίσης να βρεθούν σε αντικολλητικά καταναλωτικά προϊόντα, συσκευασίες τροφίμων και κοινές διαδικασίες κατασκευής.

Η έρευνα με επικεφαλής την EPA δείχνει ότι ακόμη και η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές επιπτώσεις, όπως χαμηλό βάρος γέννησης ή μειωμένη ανοσολογική απόκριση, μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων υγείας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αφυδατωμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι – Εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας δύο ελληνικών Πανεπιστημίων

Μελέτη για τις ενυδατικές συνήθειες και το "υδατικό ισοζύγιο" σε εργαζόμενο πληθυσμό στην Ελλάδα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα κατακλύζουν τη ζωή μας – Ποιος θα αναλάβει δράση;

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων απαιτεί δραστικές πολιτικές.

Το μαύρο ψωμί είναι το ίδιο με το ψωμί ολικής αλέσεως;

Ξεδιαλύνοντας την παρανόηση που υπάρχει - Πως να ξεχωρίσετε το μαύρο ψωμί από το ψωμί ολικής άλεσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο