Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη (Ozempic) δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΥγείαΤα φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη (Ozempic) δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Nέα μελέτη από το Statens Serum Institut δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ των ενέσεων απώλειας βάρους και των σκέψεων αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού.

Τα φάρμακα που είναι γνωστά ως ανάλογα GLP-1 (ozempic, wegovy κα) έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, αλλά έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Τώρα μια μεγάλη σκανδιναβική μελέτη με τη συμμετοχή ερευνητών από το Statens Serum Institut (SSI) υποστηρίζει δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή τη συσχέτιση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, γνωστοί και ως ανάλογα GLP-1, μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την όρεξη. Τώρα χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας και η κατανάλωση αυξάνεται.

Ωστόσο, οι αναφορές παρενεργειών έχουν προτείνει ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να σχετίζονται με σκέψεις αυτοκτονίας. Αυτή η ανησυχία δεν τεκμηριώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε αξιολόγηση νωρίτερα φέτος , αλλά τα δεδομένα ήταν περιορισμένα. Οι Σκανδιναβοί ερευνητές το επιβεβαίωσαν με μια μεγάλη μελέτη σε Σουηδία και Δανία.

«Πολλοί άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν αυτούς τους νέους τύπους φαρμάκων, επομένως είναι σημαντικό να μάθουμε εάν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Η μελέτη μας δεν τεκμηριώνει ότι η χρήση αναλόγων GLP-1 θα πρέπει να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Αυτά είναι καθησυχαστικά νέα για τους πολλούς χρήστες και τους γιατρούς που συνταγογραφούν το φάρμακο» δήλωσε ο Anders Hviid, καθηγητής φαρμακευτικής επιδημιολογίας και επικεφαλής τμήματος στο SSI, ο οποίος συνέβαλε στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα εθνικού μητρώου από τη Δανία και τη Σουηδία από περίπου 300.000 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία είτε με ανάλογα GLP-1, κυρίως λιραγλουτίδη ή σεμαγλουτίδη, είτε με αναστολείς SGLT-2, που είναι μια άλλη ομάδα φαρμάκων για τον διαβήτη. Οι χρήστες 18-84 ετών παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξε αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας, αυτοτραυματισμού, κατάθλιψης ή άγχους που να σχετίζεται με τη χρήση αναλόγων GLP-1.

Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός τρέχοντος Σκανδιναβικού ερευνητικού προγράμματος που διερευνά τις ευεργετικές επιδράσεις και τις πιθανές παρενέργειες των νεότερων φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως τα ανάλογα GLP-1 και οι αναστολείς SGLT-2. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη θεραπεία ευρύτερων ομάδων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με παχυσαρκία, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια.

«Αν και δεν βρήκαμε συσχέτιση μεταξύ όλων των χρηστών, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών όπου υπάρχει συσχέτιση. Αυτοί μπορεί να είναι ασθενείς που είχαν αυτοκτονικές σκέψεις ή είχαν κάνει κακό στον εαυτό τους πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία με GLP-1. Πρέπει να επανεξετάσουμε αυτήν την ερώτηση όταν έχουμε περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα» δήλωσε ο Anders Hviid.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο