Οκτώ εντολές κλεισίματος επιδόθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων τον Αύγουστο στην Ιρλανδία.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία της υγειονομικής υπηρεσίας για τους ελέγχους σε εστιατόρια, είναι του 2022 οπότε έγιναν 15.415 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1384 παραβάσεις ,αλλά δεν έγιναν γνωστά ούτε τα πρόστιμα ούτε οι κυρώσεις ούτε βέβαια και τα στοιχεία των εστιατορίων, στα οποία εντοπίστηκαν μη συμμορφώσεις με την νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων.
- Δείτε επίσης: Φονικές σοκολάτες: Αυξάνονται τα θύματα – Δύο νεκροί και 169 σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις
Ωστόσο η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) επέδειξε για άλλη μία φορά ότι η υγεία των καταναλωτών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ανακοίνωσε οκτώ εντολές κλεισίματος σε ισάριθμα εστιατόρια τον Αύγουστο για παραβάσεις της εθνικής νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Ιρλανδίας βάζουν λουκέτο σε εστιατόρια. Τον περασμένο Ιούλιο έκλεισαν 9 καταστήματα εστίασης, ενώ κάθε μήνα ανακοινώνει όχι μόνο τα λουκέτα αλλά τα “κρεμάει και στα μανταλάκια” δημοσιοποιώντας τα στοιχεία των επιχειρήσεων εστίασης, που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές.
- Δείτε επίσης: Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια
Μερικοί από τους λόγους για τις εντολές κλεισίματος τον Αύγουστο περιλαμβάνουν: στοιχεία συνεχιζόμενης μόλυνσης από τρωκτικά με περιττώματα που βρέθηκαν στον χώρο της κουζίνας, αδυναμία εφαρμογής κατάλληλων μέτρων καταπολέμησης των παρασίτων, νεκρές κατσαρίδες που βρέθηκαν σε παγίδες και μύγες στην περιοχή των ντελικατέσεν, ανεπαρκής τακτικός και ενδελεχής καθαρισμός, ακάλυπτοι κάδοι γεμάτοι με υπολείμματα τροφίμων, συσσώρευση βρωμιάς στον χρησιμοποιημένο εξοπλισμό τροφοδοσίας και στο πάτωμα, έλλειψη βασικών διατάξεων υγιεινής, όπως ζεστό νερό, σαπούνι και εγκαταστάσεις στεγνώματος για το προσωπικό, τρόφιμα αποθηκευμένα σε ακατάλληλη θερμοκρασία, έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών για τα τροφικά αλλεργιογόνα για τους πελάτες και αποτυχία εφαρμογής μιας κατάλληλης κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων.
- Δείτε επίσης: Πώς βλέπουν τα ελληνικά σουπερμάρκετ οι ξένοι
Η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνων Σύμβουλος, FSAI, προειδοποίησε ότι υπάρχει νομική ευθύνη για τις επιχειρήσεις τροφίμων να λειτουργούν υπεύθυνα και να διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που παρέχουν στους πελάτες τους είναι ασφαλή για κατανάλωση.
«Ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων ακολουθούν υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, οι επιθεωρητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις όπου η υγεία των καταναλωτών τίθεται σε κίνδυνο λόγω μη συμμόρφωσης στις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων και υγιεινής. Αυτές οι μη συμμορφώσεις μπορούν να αποφευχθούν και έχουμε μηδενική ανοχή για κάθε επιχείρηση τροφίμων που δεν συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις της. Οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν νομική υποχρέωση να διασφαλίζουν την ασφαλή προμήθεια τροφίμων και είναι απαράδεκτο να μην ακολουθούνται σωστά βασικές διαδικασίες όπως το πλύσιμο των χεριών, ο καθαρισμός, τα αυστηρά μέτρα ελέγχου των παρασίτων και η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στην κατάλληλη θερμοκρασία. Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να πάνε καλύτερα».
- Δείτε επίσης: Τέλος εποχής: Η Tupperware, η εταιρεία με τα φημισμένα τάπερ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης
Λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις τροφίμων που εξυπηρετούνται με Εκτελεστές Διαταγές δημοσιεύονται στον ιστότοπο του FSAI. Οι εντολές κλεισίματος και οι εντολές βελτίωσης θα παραμείνουν καταχωρισμένες στις εκθέσεις επιβολής στον ιστότοπο για περίοδο τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία κρίθηκε ότι μια εγκατάσταση έχει διορθώσει το πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων, με τις Απαγορευτικές Διαταγές να αναφέρονται για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία άρσης του Τάγματος.
*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Χάρηκα διαβάζοντας στην αρχή του άρθρου, πίστευα οτι επρόκειτο για επιχειρήσεις Ελληνικές. Ήθελα να βαιβαιωθώ οτι δεν τις είχα επισκεφθεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιες αποφάσεις
Έλεγχο τώρα σε όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας και να δημοσιοποιηθούν οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και άλλων!!!!