Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ύπνος σε ύπτια θέση σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ – Έρευνα

ΑρχικήυγείαΟ ύπνος σε ύπτια θέση σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ - Έρευνα
spot_img

Σημασία δεν έχει μόνο να κοιμάσαι αλλά και η θέση στην οποία κοιμάσαι!

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι σημασία δεν έχει μόνο το να κοιμάσαι αλλά και η θέση στην οποία κοιμάσαι! 

Σύμφωνα με πρόσφατη διερευνητική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο του Alzheimer’s Association το 2024, ο ύπνος ανάσκελα, στη γνωστή μας ως ύπτια θέση , μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Alzheimer, της νόσου του Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

«Η έρευνά μας έχει αποδείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του ύπνου σε ύπτια θέση και του νευροεκφυλισμού, αλλά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί εάν ο ύπνος σε ύπτια θέση προκαλεί τον νευροεκφυλισμό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Daniel J. Levendowski , πρόεδρος και συνιδρυτής της Advanced Brain Monitoring, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή διαγνωστικών συσκευών για τον νευροεκφυλισμό.

Η έρευνα

Η σύνδεση μεταξύ του ύπνου στην πλάτη και της νευροεκφυλιστικής νόσου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2015, είπε ο Λεβεντόφσκι, σε ένα πείραμα με ποντίκια.

Το 2019, ο Λεβεντόφσκι και οι συνεργάτες του ερεύνησαν αν το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους εξετάζοντας τις συνήθειες ύπνου 45 περιπτώσεις ασθενών με νευρογεννητική νόσο. Διαπίστωσαν ότι ο ύπνος σε ύπτια θέση – συγκεκριμένα, για περισσότερες από δύο ώρες τη νύχτα – συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Για τη νεότερη μελέτη, ο Λεβεντόφσκι και οι συνεργάτες του στρατολόγησαν περίπου εκατό σχετικά υγιείς ανθρώπους και περίπου 200 συμμετέχοντες με ήπια γνωστική εξασθένηση, προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση και νόσο Αλτσχάιμερ. Ορισμένοι συμμετέχοντες είχαν επίσης διαταραχές του φάσματος του Πάρκινσον (PSD), ένας γενικός όρος για διαταραχές που χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογική συσσώρευση πρωτεϊνών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους συμμετέχοντες σε πραγματικές συνθήκες στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας το Sleep Profiler, μια συσκευή που αναπτύχθηκε από την Advanced Brain Monitoring. Η συσκευή παρακολουθούσε πόσες ώρες οι άνθρωποι αυτοί κοιμόντουσαν σε ύπτια θέση κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες με νευροεκφυλιστικές παθήσεις κοιμόντουσαν ανάσκελα για πάνω από δύο ώρες πιο συχνά από τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας ελέγχου.

«Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία για μια σχετικά ισχυρή σχέση μεταξύ του ύπνου σε ύπτια θέση και του νευροεκφυλισμού σε κοόρτες PSD, [νόσος Alzheimer] και [ήπια γνωστική εξασθένηση]», έγραψαν οι συγγραφείς στην παρουσίασή τους.

Σημείωσαν ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν ο ύπνος ανάσκελα προκαλεί την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Γιατί ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου

Ο ύπνος σε ύπτια θέση μπορεί να είναι επιζήμιος για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή οδηγεί σε καταστάσεις που μειώνουν την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει αποτελεσματικά τις νευροτοξίνες , είπε ο Λεβεντόφσκι.

Αυτές οι νευροτοξίνες, που παράγονται από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως ξεπλένονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυμφατική κάθαρση, ή «σύστημα διαχείρισης αποβλήτων» του εγκεφάλου. Η διαδικασία αρχίζει να γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στη μέση ηλικία, συνήθως 15 έως 20 χρόνια πριν οι άνθρωποι παρατηρήσουν οποιαδήποτε πρώιμα σημάδια γνωστικής έκπτωσης που σχετίζονται με νευροεκφυλισμό.

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να τον επιβραδύνει περαιτέρω, σύμφωνα με τον Λεβεντόφσκι, επειδή η τοποθέτηση δεν επιτρέπει εύκολα να ρέει το αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά όπως θα έπρεπε.

Μια μελέτη του 2019, ωστόσο, έδειξε ότι αυτό δεν συμβαίνει όταν οι άνθρωποι κοιμούνται στο πλάι, είπε ο Nikhil Palekar, MD , διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του Stony Brook για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος στο πλάι προκαλεί μερική κατάρρευση μιας φλέβας κοντά στην καρδιά, βοηθώντας στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο.«Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε στην ύπτια θέση ύπνου», είπε.

Μια άλλη μελέτη (αν και σε ζώα) διαπίστωσε ότι ο ύπνος πίσω ήταν ιδιαίτερα λιγότερο αποτελεσματικός στην απομάκρυνση της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο, κάτι που είναι σημαντικό επειδή αυτή η πρωτεΐνη συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είπε ο Palekar.

Επιπλέον, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει την υπνική άπνοια , η οποία διαταράσσει τον ύπνο και οδηγεί σε ακόμη περισσότερη συσσώρευση τοξινών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο