Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης
spot_img

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.

Υψηλά επίπεδα εστέρων γλυκιδόλης εντοπίστηκαν στα τσιπς με γεύση παντζαριού CROUSTISUD με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για άμεση ανάκληση του προϊόντος. Τα τσιπς πωλούνται από δεκάδες καταστήματα στη Γαλλία και σύμφωνα με τα στοιχεία ιχνηλασιμότητας που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχουν διακινηθεί εκατομμύρια σακουλάκια. Το σνακ βρέθηκε να περιέχει μεγαλύτερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη  εστέρα γλυκιδόλης και οι αρχές κάλεσαν τους καταναλωτές που τα έχουν αγοράσει, ή να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στα σημεία πώλησης.

Tα chips μανιταριών που περιέχουν εστέρες γλυκιδόλης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλούνται προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε εστέρες γλυκιδόλης. Στις 28 Οκτωβρίου του 2022 η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη RASFF για την ανίχνευση γλυκιδόλης σε μπισκότα, χαρακτηρίζοντας τον κίνδυνο από την κατανάλωσή τους ως σοβαρό και τονίζοντας πως «Το μέγιστο επίπεδο για τους εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων, που υπολογίζεται ως ελεύθερη γλυκιδόλη, σε φυτικά έλαια/λίπη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1000 μg/kg λάδι/λίπος. Στα διαθέσιμα δείγματα, αυτό ξεπεράστηκε».

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης

Η γλυκιδόλη, επίσης γνωστή ως 2,3-εποξυ-1-προπανόλη, προέρχεται από γλυκιδυλεστέρες (GEs) που βρίσκονται σε λίπη και έλαιαΟι μολυντές GEs σχηματίζονται σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 200°C) κατά τη διαδικασία εξευγενισμού των φυτικών ελαίων. Τρόφιμα που χρησιμοποιούν γλυκαντικά, μαργαρίνη ή εξευγενισμένα φυτικά έλαια ως συστατικά, μπορεί να περιέχουν γλυκιδυλεστέρες. Τα GE που υπάρχουν σε μπισκότα, σε διάφορα αρτοσκευάσματα, κουλουράκια, κέικ και σνακ προέρχονται κυρίως από τα εξευγενισμένα έλαια των συστατικών. Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αναλύθηκαν 48 εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα και όλα περιείχαν σχετικά υψηλές ποσότητες GEs. Σύμφωνα με γνωμοδότηση της EFSA γλυκιδυλεστέρες βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα στο φοινικέλαιο, αλλά τα περισσότερα φυτικά έλαια/λίπη περιέχουν σημαντικές ποσότητες.

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινομεί τη γλυκιδόλη ως παράγοντα της Ομάδας 2Α, που είναι πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/ΠΟΥ για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) προτείνει ότι η πρόσληψη γλυκιδόλης πρέπει να μειωθεί στο «όσο χαμηλότερο είναι λογικά εφικτό (ALARA)», αλλά δεν έχει ορίσει ένα μέγιστο επίπεδο ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης (TDI) γλυκιδόλης. Επίσης ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια καθώς και τους  βλεννογόνους της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Η έκθεση στη γλυκιδόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. H ομάδα της EFSA έχει ορίσει μια τιμή Τ25 10,2 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα για νεοπλασματικές επιδράσεις σε αρουραίους.

Συμβουλές για τον κλάδο επεξεργασίας τροφίμων

  • Επιλέξτε κατάλληλους προμηθευτές για να αγοράσετε πρώτες ύλες.
  • Προσαρμόστε τις συνταγές για να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση εξευγενισμένων φυτικών ελαίων όσο είναι εφικτό. 

Συμβουλές για το κοινό

  • Διατηρήστε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή και κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος με υγρή ζέστη, όπως το μαγείρεμα στον ατμό και το βράσιμο.
  • Όπως συνιστάται από την «Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής», οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε λίπη ή έλαια.
  • Κατά το ψήσιμο των λιπαρών τροφίμων, όπως τα μπισκότα, προσπαθήστε να γίνουν χρυσαφί ή έντονο κίτρινο και αποφύγετε τον παρατεταμένο χρόνο ψησίματος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο