Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σιωπηλή επίδραση των γευμάτων fast food στον μεταβολισμό

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ σιωπηλή επίδραση των γευμάτων fast food στον μεταβολισμό
spot_img

Η κατανάλωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μεταβολικές αλλαγές.

Επιστήμονες στη Γαλλία και τη Γερμανία διεξήγαγαν μελέτη με στόχο την ταυτοποίηση μεταβολικών βιοδεικτών στα ούρα και στο πλάσμα που συνδέονται με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Journal of Nutrition.

- Advertisement -

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας που περιέχουν συστατικά όπως πρόσθετα, ανασυσταθέντα ή βιομηχανικά απομονωμένα υλικά, τα οποία βελτιώνουν τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Η αυξανόμενη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων στις ανεπτυγμένες χώρες συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές διαταραχές. Η μελέτη επιδίωξε να κατανοήσει καλύτερα τους μηχανισμούς μέσω των οποίων τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, εντοπίζοντας μεταβολικές αλλαγές σε δείγματα ούρων και αίματος.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη DONALD (μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολουθεί βρέφη έως την ενηλικίωση), οι ερευνητές ανέλυσαν τριήμερα διατροφικά αρχεία και δείγματα ούρων και αίματος από 339 εφήβους και 195 νεαρούς ενήλικες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα 42 μεταβολιτών στα ούρα και έξι στο πλάσμα, με αρκετούς από αυτούς να σχετίζονται άμεσα με την πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Στα δείγματα ούρων εντοπίστηκαν μεταβολίτες όπως το ινδοξυλογλυκουρονίδιο, το οποίο συνδέεται με τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Στα δείγματα αίματος, το 4-υδροξυγλουταμικό, που έχει συσχετιστεί με μεταβολικό στρες, βρέθηκε να συνδέεται θετικά με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές που επηρεάζουν την υγεία, κυρίως μέσω του μεταβολισμού των ξενοβιοτικών (ξένων ουσιών στο σώμα), των αμινοξέων και των λιπιδίων.

Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τις επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, η οποία συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οι ανοσολογικές και οι ψυχολογικές διαταραχές.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL It: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνου αρσενικού σε ρύζι – Η απάντηση της αλυσίδας

Έρευνα Ιταλικής Οργάνωσης προστασίας και ενημέρωσης των καταναλωτών για την παρουσία αρσενικού και καδμίου, σε 12 προϊόντα ρυζιού Arborio

Η “Ψεύτικη” σοκολάτα πλέον κυριαρχεί – Νέα αποκάλυψη εργαστηριακών αναλύσεων για δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας – Πώς να το καταλάβετε

Η ψεύτικη σοκολάτα είναι το νέο "κολπάκι" πολλών παρασκευαστών για να μειώσουν το κόστος. Αν και δεν είναι εύκολο οι καταναλωτές να διακρίνουν οπτικά αν ένα προϊόν περιέχει πραγματική σοκολάτα ή κακάο με φυτικά λίπη, υπάρχει τρόπος και να το καταλάβετε και να μην ξαναγοράσετε!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα