Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
28 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έχει σημασία πως κατανέμουμε το χρόνο γυμναστικής μέσα στην εβδομάδα;

ΑρχικήΟικιακάΥγεία και άσκησηΈχει σημασία πως κατανέμουμε το χρόνο γυμναστικής μέσα στην εβδομάδα;
spot_img

Είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή να κάνετε μία-δύο έντονες προπονήσεις;

Απασχολημένοι με τη δουλειά και άλλες υποχρεώσεις, μερικοί άνθρωποι συγκεντρώνουν τη μέτρια έως έντονη άσκησή τους σε μία ή δύο ημέρες της εβδομάδας ή το Σαββατοκύριακο.

Η πρόσφατη έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο τρόπος με τον οποίο κατανέμουμε τα 150 λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως, όπως συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δεν είναι τόσο σημαντικός όσο ο συνολικός όγκος της άσκησης.

Είτε ασκείστε σε μικρά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είτε συγκεντρώνετε όλο τον χρόνο άσκησης σε μία ή δύο ημέρες – όπως κάνουν οι αποκαλούμενοι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» – τα οφέλη για την υγεία σας παραμένουν ίδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από πάνω από 89.000 άτομα, τα οποία συμμετείχαν στη μελέτη UK Biobank. Τα δεδομένα αυτά αφορούσαν την εβδομαδιαία σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, που μετρήθηκε μέσω επιταχυνσιόμετρου, και την εμφάνιση 678 ασθενειών σε διάστημα έξι ετών.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: Tακτικοί (ασκούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας), “μαχητές” του Σαββατοκύριακου (συγκέντρωναν την άσκησή τους σε μία ή δύο ημέρες) και ανενεργοί.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όσοι ακολουθούσαν τις οδηγίες του ΠΟΥ και έκαναν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα – είτε σε μικρά διαστήματα είτε συγκεντρωμένα σε λίγες ημέρες – είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για πάνω από 200 ασθένειες.

Ειδικά, η άσκηση συνδέθηκε με έως και 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία και υπνική άπνοια.

Αυτή η έρευνα υποδεικνύει ότι ο συνολικός χρόνος άσκησης είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας, και όχι το πώς κατανέμεται μέσα στην εβδομάδα. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Shaan Khurshid, τόνισε ότι οι “μαχητέ” του Σαββατοκύριακου αποκομίζουν τα ίδια οφέλη με όσους ασκούνται πιο τακτικά.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για άτομα με πολυάσχολο πρόγραμμα, που δυσκολεύονται να εντάξουν την άσκηση σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο