Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 37% εάν πίνετε πάνω από 4 φλυτζάνια την ημέρα!

ΑρχικήυγείαΚαφές: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 37% εάν πίνετε πάνω από 4 φλυτζάνια την ημέρα!
spot_img

Η υψηλή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, συσκευασμένων χυμών και καφέ, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σύμφωνα με μελέτη σε 27.000 άτομα, από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 13.500 ατόμων που υπέστησαν για πρώτη φορά εγκεφαλικό.

Ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης, (μέχρι 3 φλιτζάνια καφέ) μπορεί να προσφέρει προστατευτική δράση έναντι της ανάπτυξης πολλαπλών καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Galway, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά και ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών για το εγκεφαλικό, οδήγησε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης πως η συχνή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών ή συσκευασμένου χυμού φρούτων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα προέρχονται από δύο αναλύσεις του ερευνητικού έργου INTERSTROKE που έχουν δημοσιευτεί – οι επιπτώσεις των ανθρακούχων ποτών, των χυμών φρούτων/ποτών και του νερού αναφέρθηκαν στο Journal of Stroke, και τα ευρήματα που σχετίζονται με το τσάι και τον καφέ στο International Journal of Stroke .

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου και βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα – μπορεί να είναι είτε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συνήθως οφείλεται σε θρόμβο αίματος, είτε όταν υπάρχει ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, η οποία αιμορραγεί στον εγκεφαλικό ιστό.

Το INTERSTROKE είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα, σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 13.500 ατόμων που υπέστησαν το πρώτο τους εγκεφαλικό.

Όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών και εθνοτικών καταβολών, με διαφορετικά προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη που επικεντρώθηκε στην κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και χυμών φρούτων από τους ανθρώπους διαπίστωσε:

  • Τα ανθρακούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ζαχαρούχων όσο και των τεχνητών γλυκαντικών, όπως τα Dietή η με μηδενική ζάχαρη, συνδέθηκαν με 22% αυξημένη πιθανότητα εγκεφαλικού και ο κίνδυνος αυξήθηκε απότομα με δύο ή περισσότερα από αυτά τα ποτά την ημέρα.
  • Η σχέση μεταξύ ανθρακούχων ποτών και πιθανότητας εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερη στην Ανατολική/Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική
  • Η έρευνα σημείωσε ότι πολλά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως χυμός φρούτων παρασκευάζονται από συμπυκνώματα και περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, τα οποία μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη που συνήθως συνδέονται με τα φρέσκα φρούτα και στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού
  • Τα ποτά με χυμούς φρούτων συνδέθηκαν με 37% αύξηση της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω αιμορραγίας (ενδοκρανιακή αιμορραγία). Με δύο από αυτά τα ποτά την ημέρα, ο κίνδυνος τριπλασιάζεται
  • Οι γυναίκες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αυξημένη πιθανότητα εγκεφαλικού λόγω αιμορραγίας (ενδοκρανιακή αιμορραγία) που συνδέεται με χυμούς φρούτων/ποτά
  • Η κατανάλωση περισσότερων από 7 φλιτζανιών νερό την ημέρα συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού που προκαλείται από θρόμβο

Ο επικεφαλής ερευνητής και στις δύο μελέτες, ο καθηγητής Andrew Smyth, Καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Galway και Σύμβουλος Ιατρός στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Galway, δήλωσε: «Δεν παράγονται όλα τα ποτά φρούτων με τον ίδιο τρόπο – οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων είναι πιο πιθανό να φέρουν οφέλη, αλλά τα ποτά φρούτων φτιαγμένα από συμπυκνώματα, με πολλά πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, μπορεί να είναι επιβλαβή. Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι η πιθανότητα εγκεφαλικού αυξάνεται όσο πιο συχνά κάποιος καταναλώνει ανθρακούχα ποτά.

«Ως γιατρός και ως κάποιος που έχει ερευνήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και φρούτων και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε νερό».

Κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση καφέ

Η μελέτη που επικεντρώθηκε στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού από τους ανθρώπους διαπίστωσε:

  • Η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 37%, αλλά δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού για χαμηλότερη πρόσληψη
  • Η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 18-20%
  • Η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα – συμπεριλαμβανομένου του πρωινού και του τσαγιού Earl Grey, αλλά όχι πράσινου τσαγιού ή τσαγιού από βότανα – συνδέθηκε με 29% χαμηλότερη πιθανότητα εγκεφαλικού
  • Η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα συνδέθηκε με 27% μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού
  • Η προσθήκη γάλακτος μπορεί να μειώσει ή να εμποδίσει τις ευεργετικές επιδράσεις των αντιοξειδωτικών που μπορούν να βρεθούν στο τσάι. Η μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού από την κατανάλωση τσαγιού χάθηκε για όσους πρόσθεσαν γάλα
  • Υπήρχαν σημαντικές γεωγραφικές διαφορές στα ευρήματα – το τσάι συνδέθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες εγκεφαλικού στην Κίνα και τη Νότια Αμερική, αλλά υψηλότερες πιθανότητες εγκεφαλικού στη Νότια Ασία.

Ο καθηγητής Martin O’Donnell, Εκτελεστικός Κοσμήτορας του Κολλεγίου Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Galway και σύμβουλος ιατρός για εγκεφαλικά επεισόδια στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Galway, συνοδηγεί τη μελέτη INTERSTROKE σε συνεργασία με τον καθηγητή Salim Yusuf του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά.

            Ο καθηγητής O’Donnell είπε: «Ένας βασικός στόχος της μελέτης INTERSTROKE είναι να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού. Ενώ η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί επίσης να μειωθεί μέσω επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής στη διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Η τρέχουσα μελέτη προσθέτει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τι συνιστά υγιεινές επιλογές για την ημερήσια πρόσληψη ποτών».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο