Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιχειρηματική ευκαιρία για τις γαλακτοκομικές φάρμες από τις εκπομπές μεθανίου

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΕπιχειρηματική ευκαιρία για τις γαλακτοκομικές φάρμες από τις εκπομπές μεθανίου
spot_img

Οι εκπομπές μεθανίου από τις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις είναι υψηλότερες από ό,τι πιστεύαμε, αλλά η μετατροπή τους σε βιοαέριο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές και να εξοικονομήσει περισσότερα από 475 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research, ανακάλυψε ότι οι εκπομπές μεθανίου από τις αποθήκες υδαρούς κοπριάς σε γαλακτοκομικές φάρμες μπορεί να είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερες από ό,τι υποδεικνύουν οι επίσημες στατιστικές – και υπογραμμίζει τις τεράστιες δυνατότητες μετατροπής τους σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. 

Η μελέτη δείχνει ότι εάν δεσμευθεί και μετατραπεί σε βιοαέριο, το εκπεμπόμενο μεθάνιο θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 400 εκατομμύρια £ (475 εκ. ευρώ) ετησίως στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε εξοικονόμηση κόστους καυσίμων ή περίπου 52.500 £ (πάνω από 62.000 ευρώ) για ένα μεσαίου μεγέθους γαλακτοκομικό αγρόκτημα.  

Η τεχνολογία αυτή υπάρχει ήδη και, εάν κυκλοφορήσει σε ολόκληρη την ΕΕ, η μετατροπή του μεθανίου σε βιοκαύσιμο θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές που ισοδυναμούν με περίπου 5,8% του υπόλοιπου προϋπολογισμού για την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν η θερμοκρασία διατηρηθεί στους 1,5 ◦C θέρμανση. 

Η Μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και τη Διεθνή Ένωση Καταπολέμησης Εκπομπών (IFEAA), και βασίζεται σε μετρήσεις από δύο γαλακτοκομικές φάρμες στην Κορνουάλη της Αγγλίας. Μαζί με έναν αυξανόμενο όγκο διεθνών ερευνών πεδίου, προτείνει ότι οι υπολογισμοί «Tier 2» που χρησιμοποιούνται από τις χώρες για να αναφέρουν τις εκπομπές τους ετησίως στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστοι.   

Οι τρέχουσες εθνικές απογραφές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) αναφέρουν ότι οι εντερικές εκπομπές – αυτές που προέρχονται απευθείας από το πεπτικό σύστημα των ζώων – είναι τρεις έως εννέα φορές μεγαλύτερες από εκείνες από τη διαχείριση κοπριάς, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και διασποράς κοπριάς.

Ωστόσο, τα ευρήματα, που αναφέρθηκαν στο περιοδικό Environmental Research: Food Systems και μια λευκή βίβλος IFEAA Net Zero Methane Hub που δημοσιεύθηκε σήμερα, υποδηλώνουν ότι η ισορροπία μεταξύ των εντερικών εκπομπών και εκείνων από τη διαχείριση κοπριάς μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στο 50:50. Οι συγγραφείς ζητούν επίσης μεγαλύτερη εστίαση από τους ερευνητές και τους πολιτικούς ηγέτες στις εκπομπές από τη διαχείριση κοπριάς.   

Ο καθηγητής Neil Ward, του Κέντρου Tyndall για την Έρευνα για την Κλιματική Αλλαγή στο UEA, δήλωσε: «Η τυπική διεθνής μεθοδολογία φαίνεται να υποτιμά τις εκπομπές μεθανίου από την αποθήκευση κοπριάς.   

«Ευτυχώς, έχουμε την τεχνολογία για να μετατρέψουμε αυτό το πρόβλημα σε επιχειρηματική ευκαιρία για τους αγρότες που μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητοι εάν δεσμεύσουν και χρησιμοποιήσουν το μεθάνιο ως καύσιμο. 

«Εάν οι εκπομπές από τη διαχείριση κοπριάς υποτιμώνται σημαντικά, αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι οι επίσημες εκτιμήσεις είναι ανακριβείς, αλλά και ότι οι προτεραιότητες σχετικά με τις επιλογές μετριασμού ενδέχεται να διαστρεβλώνονται. Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει επομένως μια επείγουσα έκκληση για δράση και περαιτέρω εργασία για την καλύτερη κατανόηση των εκπομπών μεθανίου από τη διαχείριση της κοπριάς». 

Οι ερευνητές ανέλυσαν μετρήσεις των εκπομπών από τα δύο αγροκτήματα κατά την περίοδο 2022-23 όπου η κοπριά καλύφθηκε με αεροστεγή καλύμματα και το μεθάνιο αιχμαλωτίστηκε. Όπως έδειξαν οι μετρήσεις, παράγεται πολύ περισσότερο μεθάνιο από αυτό που υποδεικνύεται από επίσημες εκτιμήσεις, όπως αυτές που βασίζονται σε μεθόδους που αναπτύχθηκαν από την IPCC. Οι πραγματικές εκπομπές από τις φάρμες ήταν 145 κιλά ανά αγελάδα ετησίως και 198 κιλά ανά αγελάδα ετησίως αντίστοιχα. Αυτό είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερο από τον υπάρχοντα επίσημο αριθμό των 38 κιλών ανά αγελάδα που αναφέρεται στον Εθνικό Κατάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Οι προκύπτουσες συστάσεις προς την κυβέρνηση περιλαμβάνουν προτεραιότητες έρευνας και ανάπτυξης, αύξηση των επιχορηγήσεων για καλύμματα υδαρούς κοπριάς και επέκταση αυτής της οικονομικής στήριξης στον σχετικό εξοπλισμό επεξεργασίας αερίου. 

Ο καθηγητής Penny Atkins, Διευθύνων Σύμβουλος της IFEAA, δήλωσε: «Η τεχνολογία υπάρχει για τη δέσμευση, την επεξεργασία και τη χρήση του μεθανίου που χάνεται επί του παρόντος στην ατμόσφαιρα και συμβάλλει στη συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου, και φαίνεται πολλά υποσχόμενη οικονομικά, ιδίως εάν ένα πλαίσιο κινήτρων για επενδύσεις κεφαλαίου σε αγροκτήματα, με ρυθμιστική υποστήριξη, μπορεί να εφαρμοστεί.  

«Η σωρευτική συμβολή του μεθανίου από τη διαχείριση της κοπριάς γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων είναι σημαντική και αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τις εκπομπές». 

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης την απλούστευση των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα στην ανάκτηση και χρήση μεθανίου, όπως επενδύσεις από μεταποιητές γάλακτος σε φάρμες προμηθευτών.  

Ο George Eustice, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και πρόεδρος της IFEAA, πρόσθεσε: «Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αλλά βραχύβιο αέριο του θερμοκηπίου και η μείωση των εκπομπών είναι κρίσιμη για την πορεία προς το Καθαρό Μηδέν και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 μοίρες.  

«Τα κακά νέα είναι ότι οι εκπομπές από τη γεωργία είναι υψηλότερες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά τα καλά νέα είναι ότι αυτό το μεθάνιο δεσμεύεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας μια πρόσθετη ροή εισοδήματος για τα αγροκτήματα». 

Η μελέτη «Εκτιμώντας τις εκπομπές μεθανίου από την κοπριά: κατάλληλη περίπτωση για θεραπεία;» δημοσιεύεται στο Environmental Research, Food Systems. Η λευκή βίβλος υποστηρίζεται από το Net Zero Methane Hub, το οποίο έχει λάβει 285.000 £ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του Ταμείου Ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου Shared Prosperity Fund. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο