Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανησυχητικά ευρήματα: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 7 ετών λαμβάνουν σχεδόν τις μισές θερμίδες από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑνησυχητικά ευρήματα: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 7 ετών λαμβάνουν σχεδόν τις μισές θερμίδες από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
spot_img

Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν συγκεκριμένα τρόφιμα παρά τα αυξημένα επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και αλατιού.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του UCL αποκαλύπτει ότι τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF).

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, δείχνουν ότι τα νήπια ηλικίας 21 μηνών λαμβάνουν σχεδόν το 47% των θερμίδων τους από τέτοια τρόφιμα, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 59% μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 2.591 παιδιά που γεννήθηκαν το 2007-2008, των οποίων οι γονείς κατέγραψαν λεπτομερώς τη διατροφή τους για τρεις ημέρες. Τα UPF περιλαμβάνουν βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα, όπως αρωματισμένα γιαούρτια, δημητριακά πρωινού, λευκό ψωμί και γλυκά, τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά, αλλά συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.

Στα νήπια ηλικίας 21 μηνών, τα πιο συνηθισμένα UPF ήταν τα αρωματισμένα γιαούρτια και τα δημητριακά πρωινού, τρόφιμα που συχνά θεωρούνται υγιεινά. Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των επτά ετών, η διατροφή των παιδιών είχε μετατοπιστεί σε UPF όπως τα γλυκά δημητριακά, το λευκό ψωμί και οι πουτίγκες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα, παρά τη φαινομενικά υγιεινή τους εικόνα, έχουν αυξημένα επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και αλατιού.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Rana Conway από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Φροντίδας Υγείας του UCL, επισήμανε ότι παρόλο που τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι όλα βλαβερά, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού από τα νήπια αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο.

Η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά να συνηθίσουν τις φυσικές γεύσεις των πλήρων τροφών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές τους συνήθειες αργότερα στη ζωή.

Η καθηγήτρια Clare Llewellyn, επίσης από το UCL, τόνισε τη σημασία των πρώιμων διατροφικών συνηθειών, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερα UPF σε μικρή ηλικία είναι πιθανό να συνεχίσουν αυτές τις διατροφικές συνήθειες και αργότερα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.

Τροφική αλλεργία: Η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί

Νέα μελέτη υπογραμμίζει την έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα που διαχειρίζονται τροφικές αλλεργίες.

Το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε ξηρούς καρπούς

Οδηγίες χρήσης για ασφαλή αποθήκευση ξηρών καρπών στο σπίτι.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο