Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αξιολόγηση ελαιολάδου στο οποίο έχει προστεθεί αποξηραμένη ματζουράνα – Ελληνική Επιστημονική Μελέτη

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑξιολόγηση ελαιολάδου στο οποίο έχει προστεθεί αποξηραμένη ματζουράνα – Ελληνική Επιστημονική Μελέτη
spot_img

Επίδραση στους δείκτες ποιότητας, τη σταθερότητα και τα πτητικά και φαινολικά προφίλ του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Το ελαιόλαδο συχνά αρωματίζεται για να ενισχύσει την αισθητική του έλξη, τα οφέλη για την υγεία και τη διάρκεια ζωής του. Ο αρωματισμός του ελαιολάδου μπορεί να πραγματοποιηθεί με την προσθήκη ξηρών βοτάνων, αιθέριων ελαίων ή φυτικών εκχυλισμάτων ή με συνεκχύλιση. Αυτοί οι αρωματικοί παράγοντες περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να οδηγήσουν το ελαιόλαδο σε οξειδωτική σταθερότητα η οποία επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του.

 Από την άλλη πλευρά, μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη διαφόρων αρωμάτων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση και την επιβίωση ορισμένων μικροοργανισμών (συμπεριλαμβανομένων των μούχλων, των ζυμομυκήτων και των βακτηρίων, ανάλογα με τη συγκέντρωση και τον αρωματοποιητή που χρησιμοποιείται). Ενώ έχει διεξαχθεί ένας αριθμός μελετών σε ελαιόλαδα αρωματισμένα με φυτά της οικογένειας Lamiaceae , μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες για ελαιόλαδο αρωματισμένο με ματζουράνα ( Origanum majorana L). 

 Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διεξήγαγαν μελέτη με στόχο την αξιολόγηση της γεύσης και της ποιότητας ελαιολάδου αρωματισμένου με αποξηραμένη ματζουράνα. Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τη ματζουράνα έχει βρεθεί ότι περιέχει τερπένια και φαινολικές ενώσεις με αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ηπατοπροστατευτικές και αντι-ακετυλοχολινεστεράση 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη παρήχθη την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου 2023 από μονοποικιλιακές ελιές ελληνικής ποικιλίας Κορωνέικης, που καλλιεργήθηκαν στη νότια Πελοπόννησο. Το ελαιόλαδο υποβλήθηκε σε επεξεργασία εντός 24 ωρών, με την τεχνική της ψυχρής έκθλιψης, από ένα δοχείο δύο φάσεων. Το λάδι αποθηκεύτηκε σε σκούρα γυάλινα δοχεία στους 15 °C μέχρι περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση. Το αρωματικό φυτό μαντζουράνα ( Origanum majorana L.) καλλιεργήθηκε στο Αγρίνιο  και συλλέχθηκε από την εταιρεία ANTHIR ABEE, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή και επεξεργασία βιολογικών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών (MAPs) με τη μορφή ξηρών βοτάνων, εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων.

Συμπεράσματα

Το Origanum majorana L. ενσωματώθηκε ως αρωματικός παράγοντας στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), σε συγκεντρώσεις 20 g L −1 και 40 g L −1 , με τη βοήθεια τεχνολογίας υπερήχων. Η προσθήκη μαντζουράνας στο EVOO αύξησε την οξειδωτική σταθερότητα του λαδιού, καθώς και την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, β-καροτίνη και ολικό φαινολικό περιεχόμενο. Το άρωμα δεν είχε σημαντική επίδραση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ούτε στην αντιοξειδωτική και αντιριζική δράση του αρωματισμένου ελαίου. Επιπλέον, το πτητικό προφίλ του αρωματισμένου EVOO αναβαθμίστηκε με την παρουσία 11 τερπενικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων υδρογονανθράκων και οξυγονωμένων μονοτερπενίων, ενώ η ανάλυση LC-QToF-MS αποκάλυψε την παρουσία εσπερετίνης και π-κουμαρικού οξέος μόνο στο αρωματισμένο EVOO. Τέλος, η αξιολόγηση της αντιμυκητιακής δράσης του αρωματισμένου EVOO σε ένα τυπικό γαλάκτωμα o/w με το Zygosaccharomyces bailii ως μικροοργανισμό στόχο απέδειξε ότι το αρωματισμένο EVOO θα μπορούσε να δράσει σε συνέργεια και να αντικαταστήσει εν μέρει συνθετικά αντιμυκητιακά όπως το βενζοϊκό και το σορβικό οξύ, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε βρώσιμα γαλακτώματα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο