Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές από την προηγούμενη ημέρα: Είναι ακόμα ασφαλής για κατανάλωση;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαφές από την προηγούμενη ημέρα: Είναι ακόμα ασφαλής για κατανάλωση;
spot_img

Τι λένε οι ειδικοί, αλλάζει ο καφές μετά την παρασκευή του και μετά από πόση ώρα;

Είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι, συχνά περισσεύουν ένα ή δύο φλιτζάνια από μια κανάτα καφέ. Τι κάνετε – τον πετάτε ή μπορείτε να τον πιείτε κι αργότερα αφού τον ζεστάνετε;

Πώς αλλάζει ο καφές μετά την παρασκευή του

Ο καφές δεν αποτελείται μόνο από νερό και καφεΐνη, αλλά και από οξέα, υδατάνθρακες, λιπαρές ουσίες, πρωτεΐνες, μέταλλα και αρωματικές ουσίες λόγω του καβουρδίσματος των κόκκων καφέ και της διαδικασίας παρασκευής που ακολουθεί. Όπως εξηγεί το Κρατικό Γραφείο Ερευνών Χημείας, Υγιεινής και Κτηνιατρικής της Βρέμης (LUA), ο φρεσκοψημένος καφές είναι μικροβιολογικά ασφαλής όταν καταναλώνεται αμέσως. Λόγω των συστατικών του, μπορεί να χρησιμεύσει ως έδαφος αναπαραγωγής μικροοργανισμών εάν αφεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όταν ο καφές παρασκευάζεται, οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν αρχικά σκοτώνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της θερμότητας αλλά μπορούν να αποικίσουν και να πολλαπλασιαστούν ξανά με την πάροδο του χρόνου σε μη σφραγισμένα ή ακάθαρτα δοχεία. Στην περίπτωση των μη σφραγισμένων δοχείων, η είσοδος μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσω του αέρα του δωματίου.
Επιπλέον, η σύνθεση του μη σφραγισμένου καφέ αλλάζει μετά από μόλις μισή με μία ώρα. Το οξυγόνο στον αέρα και μόνο κάνει τον καφέ να χάνει «μεγάλο μέρος» της οργανοληπτικής του ποιότητας με την πάροδο του χρόνου.

Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι εάν ο καφές δεν καταναλώνεται αμέσως, θα πρέπει να αφήνεται να κρυώσει γρήγορα μετά την παρασκευή του και να αποθηκεύεται σε καθαρό, σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία συνιστάται επίσης εάν θέλετε να παρασκευάσετε παγωμένο καφέ.

Ο σφραγισμένος καφές χωρίς ζάχαρη, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μικροβιολογική του ποιότητα. Ωστόσο, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η υγιεινή κατά την παρασκευή ή ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός, καλό είναι να ελέγχουμε τον καφέ που αποθηκεύεται στο ψυγείο – δηλαδή την εμφάνιση, τη μυρωδιά και τη γεύση του – πριν τον πιούμε.

Κατά την παρασκευή κρύου καφέ σε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες, η υγιεινή και η αποθήκευση στο ψυγείο είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αποφυγή μικροβιολογικών βλαβών.

Καφές από την προηγούμενη ημέρα: Nα τον πιείτε ή να τον πετάξετε;

Τι γίνεται όμως αν έχετε ξεχάσει τον υπόλοιπο ζεστό καφέ και δεν τον έχετε βάλει στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας; Παρόλο που ο κρύος καφές της προηγούμενης ημέρας δεν είναι και τόσο απολαυστικός, είναι γενικά ακίνδυνος για την υγεία. Υπό έναν όρο: πίνετε τον καφέ κρύο και δεν τον ξαναζεσταίνετε.

Αν ξαναζεσταθεί ο καφές θα γίνει πιο πικρός, επειδή, μεταξύ άλλων, χάνονται τα έλαια που ενισχύουν τη γεύση. Επιπλέον, η οξύτητα μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που μπορεί επίσης να κάνει τον καφέ λιγότερο εύπεπτο.

Είναι προτιμότερο λοιπόν να δοσολογούμε καλά τον καφέ πριν από την παρασκευή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει 138 τροφικές δηλητηριάσεις

Σπάνιος τύπος σαλμονέλας, σε σαλάτα που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι είναι η μουσκιμόλη και γιατί ανακαλούνται σοκολάτες και ζελεδάκια που την περιέχουν

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν έλεγχο και νέες ρυθμίσεις στην παραγωγή και την πώληση προϊόντων που περιέχουν μουσκιμόλη.

Είναι τα κομμένα, ωμά κρεμμύδια δηλητηριώδη; Ευρήματα Μελέτης

Πότε μπορεί το αθώο κρεμμυδάκι να προκαλέσει στομαχικές λοιμώξεις, ακόμα και τροφική δηλητηρίαση;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο