ΑρχικήΝέαΑπάτη ΤροφίμωνΑπάτη ποτών: Έλληνες οινοπαραγωγοί ζητούν να σταματήσουν οι "ελληνοποιήσεις" εισαγόμενων κρασιών

Απάτη ποτών: Έλληνες οινοπαραγωγοί ζητούν να σταματήσουν οι “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενων κρασιών

2 λεπτά ανάγνωσης

Φθηνά κρασιά από τρίτες χώρες “βαφτίζονται” είτε ως ευρωπαϊκά είτε ως ελληνικά.

Αύξηση των ελέγχων, πάταξη της αισχροκέρδειας και τις παραοικονομίας αλλά και της παραπλάνησης του καταναλωτή από τις «ελληνοποιήσεις» των εισαγόμενων οίνων ζητούν με ανακοίνωσή τους παραγωγικοί φορείς του αμπελοοινικού.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει η Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) λόγω της αναμενόμενης μικρής ελληνικής παραγωγής οίνου θα ξεκινήσουν οι εισαγωγές οίνων «κυρίως από Ιταλία με κατεύθυνση την εγχώρια αγορά και τη διάθεσή τους ως οίνων με ελληνική προέλευση».

Οι χαμηλές τιμές με τις οποίες παραδίδονται στα οινοποιεία αυτές οι ποσότητες, οφείλονται στο γεγονός ότι οι εν λόγω οίνοι προέρχονται από Τρίτες Χώρες (κυρίως Χιλή) και «βαπτίζονται» ως ευρωπαϊκοί οίνοι, για να φτάσουν στη χώρα μας και τελικά στον καταναλωτή, είτε ως ευρωπαϊκοί, είτε ως οίνοι ελληνικής προέλευσης.

- Advertisement -

«Αυτό πλέον που διακυβεύεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι η προστασία και το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα όσον αφορά την επισήμανση των οίνων που προμηθεύεται, ή καταναλώνει στα σημεία εστίασης» επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Επιπλέον, καλεί τους καταναλωτές να ελέγχουν την προέλευση των οίνων που καταναλώνουν, είτε σε εμφιαλωμένη συσκευασία, είτε σε καράφα.

Όπως σημειώνει «οι σχετικές διατάξεις που προστατεύουν τον Έλληνα καταναλωτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης και ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου από το αρμόδιο υπουργείο. Ειδικά η μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους της χώρας προέλευσης και του παραγωγού του οίνου, έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να παραπλανάται ο Έλληνας καταναλωτής, αλλά να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, συνοδευόμενος σε πολλές περιπτώσεις με διακίνηση οίνων χωρίς παραστατικά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.

Frozen yogurt ή παγωτό; Ποιο επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο

Η διατροφική εικόνα των δύο δημοφιλών γλυκών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται