Τι παρέμβαση έχει γίνει και αυτή είναι καλή για υγεία μας;
Έχετε προσέξει ότι τα μήλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι τις περισσότερες φορές καθαρά, γυαλιστερά και λίγο λιπαρά στην αφή; Τα μήλα αυτά λοιπόν να ξέρετε έχουν… κερωθεί!
Γιατί κερώνονται τα φρούτα και τα λαχανικά;
Πολλά λαχανικά και φρούτα δημιουργούν μια φυσική κηρώδη επίστρωση. Μετά τη συγκομιδή, τα φρέσκα προϊόντα πλένονται προκειμένου να απομακρυνθεί η βρωμιά και το χώμα, με αποτέλεσμα να αφαιρείται μαζί και το φυσικό κερί. Υπάρχει ένας αριθμός ενώσεων που μπορούν να ενσωματωθούν στην επίστρωση φρέσκων προϊόντων για να καθυστερήσουν τη γήρανσή τους, να διατηρήσουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, την υφή αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παθογόνων στην επιφάνειά τους.
Χρησιμοποιούνται τόσο φυσικά κεριά όπως carnauba , shellac, κερί μέλισσας ή ρητίνη αν και υπάρχουν και περιπτώσεις με επικαλύψεις που έχουν ως βάση το πετρέλαιο.
Μετά την επίστρωση, παρατηρείται μείωση της διαπνοής και οι πόροι στο περίβλημα του προϊόντος μπλοκάρονται από το κερί, σφραγίζοντας έτσι την υγρασία μέσα στο προϊόν, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της τραγανότητας, της σφριγηλότητας και της ζουμερότητας των φρούτων και των λαχανικών. Ένα άλλο πλεονέκτημα της βρώσιμης επικάλυψης είναι ότι βελτιώνει την εμφάνιση του τροφίμου με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται φρέσκο άρα και ελκυστικό για τους καταναλωτές.
Τα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κεριού, εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τους κανονισμούς της εκάστοτε χώρας παραγωγής ή/και εξαγωγής. Γενικά, αυτές οι επιστρώσεις οποιασδήποτε σύστασης πρέπει να εγκριθούν ως «food grade»(βρώσιμες) από τις αρμόδιες αρχές των αντίστοιχων χωρών και να πιστοποιηθούν για χρήση σε τρόφιμα.
Το κερί ήταν η πρώτη βρώσιμη επικάλυψη που χρησιμοποιήθηκε σε φρούτα και λαχανικά. Οι Κινέζοι τοποθετούσαν κερί στα πορτοκάλια και τα λεμόνια τον 12ο και 13ο αιώνα. Σήμερα, το κερί χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά προϊόντα όπως εσπεριδοειδή, ντομάτες, πιπεριές κ.α
Ποια μήλα προστατεύονται συνήθως με κερί;
Τα μήλα στη συμβατική καλλιέργεια υπόκεινται σε κέρωμα ενώ εκείνα της βιολογικής καλλιέργειας δεν επιτρέπεται να κερώνονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα πρόσθετα. Μερικές φορές βέβαια τα βιολογικά μήλα φαίνονται σαν κερωμένα αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες ποικιλίες μήλων σχηματίζουν φυσικά ένα στρώμα κεριού, όπως το Granny Smith ή το Jonagold. Η ιδιότητα αυτή προστατεύει φυσικά τον καρπό από την ξηρασία και την προσβολή από έντομα.
Η λέξη «κερωμένο» πρέπει να υποδεικνύει στους καταναλωτές ότι τα μήλα δεν είναι φυσικά γυαλιστερά. Το κερί στα φρούτα και τα λαχανικά θεωρείται ακίνδυνο για την υγεία.
Σε κάθε περίπτωση, πριν την κατανάλωση, τα μήλα, βιολογικά ή συμβατικής καλλιέργειας, πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και να τρίβονται με ένα πανί, προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αναπόφευκτες περιβαλλοντικές επιδράσεις από τον αέρα, τις μεταφορές και τον τόπο αγοράς.