Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα εποχή σε ελέγχους και πιστοποιήσεις: Ο Codex προτείνει χρήση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, (χωρίς έγγραφα)

ΑρχικήΝέαΝέα εποχή σε ελέγχους και πιστοποιήσεις: Ο Codex προτείνει χρήση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, (χωρίς έγγραφα)
spot_img

cibum team

 Η πλειοψηφία των μελών του Codex* υποστηρίζει την καθοδήγηση σχετικά με ελέγχους και πιστοποιήσεις,  χωρίς έγγραφα (μόνο σε ηλεκτρονική μορφή) στο εμπόριο τροφίμων.

Η Επιτροπή Codex για τα Συστήματα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης Εισαγωγών και Εξαγωγών Τροφίμων (CCFICS) συνέστησε στην επόμενη Επιτροπή Codex Alimentarius να εγκρίνει σχέδιο οδηγιών σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών χωρίς έντυπα (χωρίς χαρτιά) στη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

Τα μέλη του Codex δήλωσαν ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε καταστήσει πιο σημαντική την ανταλλαγή χωρίς έγγραφα επίσημων πιστοποιητικών μεταξύ αρχών διαφορετικών χωρών.

Οι υποστηρικτές λένε ότι θα μειώσει το χρόνο και το κόστος των συναλλαγών και μπορεί να συνδεθεί με σύγχρονες, ηλεκτρονικές μεθόδους για την υποστήριξη ελέγχων και επιθεώρησης των τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών.

Ωστόσο, εκφράστηκαν ανησυχίες από τη Χιλή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ινδονησία, την Κένυα και τη Μαλαισία, οι οποίες δήλωσαν ότι θα ήθελαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή των διαδικασιών.

Το πρότυπο για την ηλεκτρονική πιστοποίηση θα είναι το UN/eCERT, το οποίο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ηνωμένων Εθνών για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις (UN/CEFACT), έναν παγκόσμιο φορέα τυποποίησης.

Η Αυστραλία φιλοξένησε ήδη  εικονικές συνεδρίες, η οποία είχε 600 εγγεγραμμένους αντιπροσώπους από 60 χώρες.

«Πρόκειται για εναρμόνιση μεθόδων και διαδικασιών για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, τη διασφάλιση δίκαιων εμπορικών πρακτικών και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου τροφίμων», είπε η Nicola Hinder, από το Τμήμα Γεωργίας, Νερού και Περιβάλλοντος στην Αυστραλία.

* Codex Alimentarius (λατινικός κώδικας τροφίμων) είναι μια συλλογή διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, κωδίκων πρακτικής, κατευθυντήριων γραμμών και άλλων συστάσεων σχετικά με τα τρόφιμα , την παραγωγή τροφίμων και την ασφάλεια των τροφίμων . Τα κείμενά του αναπτύσσονται και διατηρούνται από την Επιτροπή Codex Alimentarius , που ιδρύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 1961 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ενώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) τον Ιούνιο 1962 και πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδό του στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 1963. Οι κύριοι στόχοι της Επιτροπής είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών και η διασφάλιση δίκαιων πρακτικών στο διεθνές εμπόριο τροφίμων. Ο Codex Alimentarius αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως διεθνές σημείο αναφοράς για την επίλυση διαφορών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο