Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΟΗΕ: Στα είδη υπό εξαφάνιση ρέγκες και σαρδέλες!

ΑρχικήΝέαΟΗΕ: Στα είδη υπό εξαφάνιση ρέγκες και σαρδέλες!
spot_img

cibum team

Μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και της δραματικής κατάστασης που διαμορφώνεται στον πλανήτη διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι δύο από τα πιο δημοφιλή στην ανθρώπινη διατροφή είδη ψαριών, οι ρέγκες και οι σαρδέλες, εισέρχονται στην λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Επιστήμονες του Κέντρου Προηγμένων Επιστημών στην Χιλή και του Πανεπιστημίου Reading στη Βρετανία πραγματοποίησαν μια μελέτη για το πώς οι διακυμάνσεις στην θερμοκρασία επηρεάζουν την εξέλιξη των ψαριών. Όπως αναφέρουν η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων οδηγεί τα ψάρια στο να συρρικνώνουν το μέγεθος τους ώστε να προσαρμόζουν τον μεταβολισμό τους στις νέες συνθήκες και το θερμότερο περιβάλλον που καλούνται να ζήσουν.

Αυτό όμως με την σειρά του έχει ως επίπτωση τον περιορισμό των αποστάσεων που μπορούν να ταξιδεύουν τα ψάρια που συρρικνώνονται γεγονός που δεν τους επιτρέπει να βρίσκουν νέα καταλληλότερα για αυτά περιβάλλοντα για να ζήσουν. Οι ερευνητές μελέτησαν κλιματικά δεδομένα και στοιχεία για τα θαλάσσια είδη των τελευταίων 150 εκατ. ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ψάρια σήμερα εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν ακόμη απρόσμενο αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την εντατική αλιεία η οποία όπως επιτείνει το φαινόμενο της συρρίκνωσης των ψαριών ειδικά των μικρότερων σε μέγεθος.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα θύματα  της κατάστασης που διαμορφώνεται από την κλιματική αλλαγή και την αλιεία όσον αφορά την συρρίκνωση και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή είναι οι ρέγκες και οι σαρδέλες. Αυτά τα δύο είδη ψαριών φαίνεται ότι είναι τα πιο ευάλωτα σε αυτή την συγκυρία και η συρρίκνωση τους όχι μόνο δυσκολεύει την επιβίωση τους αλλά δεν τους επιτρέπει να εξελιχθούν δημιουργώντας νέα είδη που πιθανώς να ήταν πιο ανθεκτικά στις νέες συνθήκες.

Πηγή: Naftemporiki

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Ίδιο brand, χαμηλότερη ποιότητα – Προϊόντα δύο ταχυτήτων σε χώρες της Ευρώπης

Τα προϊόντα που πωλούνται με την ίδια εμπορική ονομασία και συσκευασία πρέπει να έχουν την ίδια σύνθεση σε κάθε χώρα της ΕΕ. Τα στοιχεία όμως, παραπέμπουν σε αθέμιτες πρακτικές μεγάλων εταιρειών τροφίμων

Υδροξυτυροσόλη ως πρόσθετο: Οι Έλληνες, πρωταθλητές στην πρόσληψη φαινολών μέσω της επιτραπέζιας ελιάς

Επιστημονική έρευνα Ισπανών για την πρόσληψη υδροξυτυροσόλης που υπάρχει σε ελιές, ελαιόλαδο και κρασί. στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό - Οι δυνατότητες χρήσης της ως πρόσθετο τροφίμων

ChitoFOODS: Ελληνική καινοτομία για νέες εφαρμογές τροφίμων

Το ChitoFOODS είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο από Έλληνες επιστήμονες, που ασχολείται με νανοσωματίδια και μεμβράνες με βάση τη χιτοζάνη, με εκχυλίσματα παραπροϊόντων αγροδιατροφής για νέες εφαρμογές τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα