Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Salmonella είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στην Ε.Ε.

ΑρχικήΝέαΗ Salmonella είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στην Ε.Ε.
spot_img

Της Ελένης Καράγιωργα Βούγα*

Σχεδόν μία στις τρεις περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης στην ΕΕ το 2018 προκλήθηκε από τη Salmonella. Αυτό είναι ένα από τα κύρια ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για τις τάσεις και τις πηγές των ζωονόσων που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Το 2018, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν 5.146 τροφικές επιδημίες που επηρέασαν 48.365 άτομα. Η τροφική επιδημία είναι ένα περιστατικό κατά το οποίο τουλάχιστον δύο άτομα προσβάλλονται από την ίδια ασθένεια μέσω του ίδιου μολυσμένου φαγητού ή ποτού.

Η Σλοβακία, η Ισπανία και η Πολωνία αντιπροσώπευαν το 67% των 1.581 εστιών σαλμονέλας. Τα κρούσματα αυτά, συνδέονταν κυρίως με τα αυγά.

«Τα ευρήματα από το τελευταίο μας Ευρωβαρόμετρο δείχνουν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των ευρωπαίων πολιτών κατατάσσει τη δηλητηρίαση από βακτήρια μεταξύ των πέντε κορυφαίων ανησυχιών τους, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Ο αριθμός των αναφερθέντων εστιών υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, καθώς πολλές τροφικές ασθένειες μπορούν να προληφθούν βελτιώνοντας τα μέτρα υγιεινής κατά το χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων », δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, Marta Hugas.

Η σαλμονέλωση ήταν η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη γαστρεντερική λοίμωξη σε ανθρώπους στην ΕΕ (αναφέρθηκαν 91.857 περιστατικά), μετά από την campylobacteriosis (246.571 περιστατικά).

Λοιμώξεις του ιού του Δυτικού Νείλου και STEC (Shiga toxin-producing E. Coli)  σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα

Η υψηλότερη αύξηση το 2018 ήταν ο αριθμός των μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, μιας ζωονοσολογικής νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ήταν επτά φορές υψηλότερα από ό, τι το 2017 (1.605 έναντι 212) και υπερέβησαν τα κρούσματα που αναφέρθηκαν μεταξύ 2011 και 2017.

«Οι λόγοι για την έξαρση αυτή το 2018 δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητοί. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία ή οι βροχοπτώσεις έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την εποχική δραστηριότητα των κουνουπιών και μπορεί να έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο έντονες θα είναι οι επόμενες περίοδοι μετάδοσης, γνωρίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί ενεργά σε πολλές χώρες της ΕΕ, επηρεάζοντας τους ανθρώπους, τα άλογα και τα πουλιά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αυξάνει την υποστήριξή του σε χώρες στους τομείς της επιτήρησης, της ετοιμότητας, της επικοινωνίας και του φορέα ελέγχου », δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC Mike Catchpole.

Οι περισσότερες επίκτητες τοπικές μολύνσεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρθηκαν από την Ιταλία (610), την Ελλάδα (315) και τη Ρουμανία (277). Η Τσεχία και η Σλοβενία ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα από το 2013.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν επίσης καταγράψει έναν αυξανόμενο αριθμό εστιών του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογα και άλλα είδη ιπποειδών τα τελευταία χρόνια.

Η E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) έχει γίνει η τρίτη πιο συχνή αιτία τροφιμογενούς ζωονοσογόνου νόσου με 8.161 επιβεβαιωμένα κρούσματα – αντικαθιστώντας την γερσινίωση (yersiniosis), με αύξηση 37% σε σύγκριση με το 2017. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την αυξανόμενη χρήση νέων εργαστηριακών τεχνολογιών, διευκολύνοντας τον εντοπισμό σποραδικών περιπτώσεων.

Ο αριθμός των ατόμων που νόσησαν από λιστερίωση (listeriosis) το 2018 είναι παρόμοιος με το 2017 (2.549 το 2018 έναντι 2.480 το προηγούμενο έτος). Ωστόσο, η τάση έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Από τις ζωονοσολογικές ασθένειες που καλύπτονται από την έκθεση, η λιστερίωση αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό περιστατικών νοσηλείας (97%) και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων (229), καθιστώντας την μία από τις πιο σοβαρές τροφικές ασθένειες.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με τα Mycobacterium bovis, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma, λύσσα, Coxiella burnetii (πυρετός Q) και tularaemia.

 Διαβάστε περισσότερα: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5926

https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/5926-pls-zoonoses-report-2018

Πηγή: efsa

*Ελένη Καράγιωργια-Βούγα Τεχνολογία τροφίμων, MSc Food Quality Management, Σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων AG ADVENT AE

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα