Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
26.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι τα dirty sodas και γιατί γίνεται χαμός με αυτά στα social;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι τα dirty sodas και γιατί γίνεται χαμός με αυτά στα social;
spot_img

Η τελευταία τάση στα ποτά και ο αντίκτυπός της στην υγεία

Mε καταγωγή από τη Γιούτα των ΗΠΑ τα dirty sodas είναι ποτά φτιαγμένα από σόδα, κρέμα και αρωματικό γλυκαντικό ή σιρόπι και είναι το νέο trend στα social mediaΗ φράση Dirty Sodas μεταφράζεται ελεύθερα ως «βρώμικη σόδα» ή «βρώμικα αναψυκτικά». Οι λέξεις «βρώμικη – βρώμικα» αναφέρονται στα σιρόπια και στα υπόλοιπα παχυντικά συστατικά που περιέχει.

Η τάση για τα «βρώμικα αναψυκτικά» έγινε πρόσφατα viral στο TikTok αφού έγινε δημοφιλής από το ριάλιτι The Secret Lives of Mormon Wives.

Τα «βρώμικα» αναψυκτικά, χρησιμοποιούνται για να παρακινήσουν τους καταναλωτές και κυρίως τους νεότερους σε ηλικία, να μετακινηθούν από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε άλλα χωρίς ή με λιγότερο αλκοόλ.
Τα συγκεκριμένα ποτά έχουν πάνω από 13.000 αναρτήσεις κάτω από το hashtag, μια τάση που έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να μοιράζονται διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων.

Έχει κάποιο όφελος για την υγεία;

Η Liz Weinandy, διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί στους καταναλωτές ότι τα συγκεκριμένα ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες χωρίς οφέλη για την υγεία.

«Η βρώμικη σόδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περιστασιακή απόλαυση, όπως το κέικ, η σόδα, τα ζαχαρούχα ποτά καφέ και οποιοδήποτε άλλο φαγητό ή ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά», λέει χαρακτηριστικά. 

Η Weinandy εξηγεί ότι ακόμη και η παρασκευή μιας βρώμικης σόδας με γάλα, ναι μεν προσφέρει ορισμένα οφέλη, καθώς είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και άλλων βιταμινών και μετάλλων αλλά “Θα ήταν προτιμότερο να πιεις ένα ποτήρι γάλα χωρίς τα πρόσθετα, το σιρόπι και τα τεχνητά χρώματα!» 

Τα αναψυκτικά με ζαχαρούχα σιρόπια αποτελούν υγιεινή εναλλακτική του αλκοόλ;

«Η βρώμικη σόδα είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες που προέρχονται από ζάχαρη και πιθανώς κορεσμένα λιπαρά εάν το ρόφημα περιέχει κρέμα. Γνωρίζουμε ότι η τακτική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πολλές παθήσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και αρκετούς τύπους καρκίνου», είπε. “Υπό το φως των ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τους κινδύνους του αλκοόλ για την υγεία, και τα δύο ποτά θα πρέπει να θεωρούνται ποτά για «μια στις τόσες» και ίσως να μην καταναλώνονται καθόλου εάν ένα άτομο έχει ήδη άλλα προβλήματα υγείας».

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά συνδέονται με περισσότερα από 30 προβλήματα υγείας, από διαβήτη μέχρι καρδιακά προβλήματα και καρκίνο. Οι διαιτητικές εκδόσεις των ποτών έχουν επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς  σε πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης σχετίζονται με  πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο